Nieuwe leden NVJ november

— woensdag 20 september 2017, 12:19 | 2 reacties, praat mee

China-correspondent Garschagen weg bij NRC na fouten en plagiaat

ANP

China-correspondent Oscar Garschagen vertrekt bij NRC. Ondanks dat de NRC-hoofdredactie na beschuldigingen van fouten en plagiaat in eerste instantie pal achter de journalist bleef staan, is uit een parallel opgestart intern onderzoek gebleken dat Garschagen de beschuldigingen onvoldoende kan weerleggen. Garschagen was tien jaar correspondent voor de krant. Laatste wijziging: 27 oktober 2017, 13:25

Begin deze maand sprak de krant nog van een poging om de naam van de journalist en de krant door het slijk te halen, toen een oud-medewerker Garschagen beschuldigde van meerdere gevallen van plagiaat of het zonder bronvermelding citeren van andere publicaties.

In een artikel, ingeleid door hoofdredacteur Peter Vandermeersch, werden zeven beschuldigingen in het bijzonder besproken.

“Na verschillende gesprekken met Oscar moest de hoofdredactie daarbij vaststellen dat hij nu eens onvoldoende in staat bleek om zijn versie van de feiten hard te maken, dan weer moest toegeven dat hij erg slordig was geweest of zelfs plagiaat had gepleegd”, schrijft de krant nu.

Garschagen is schuldbewust en zegt dat hij onder burn-outverschijnselen en depressie tegen beter weten in heeft willen doorgaan op topniveau. Hij is trots op veel verhalen, maar erkent dat hij “het in sommige stukken mooier en interessanter [had] gemaakt dan het was. Niet zozeer inhoudelijk maar wel in de vorm. Ik had dingen gehoord van mensen die ik gesproken had, ik had dingen gelezen, en maakte in een paar gevallen daar dan mijn eigen verhaal van.”

Sommige stukken van Garschagen in het NRC-archief zullen een vermelding krijgen dat de integriteit van het stuk niet kan worden gegarandeerd. NRC beziet of interne controleprocessen moeten worden herzien.

“Ondanks de fouten die Garschagen heeft gemaakt zullen we Oscar als mens én collega in ons hart blijven dragen. De recente fouten mogen niet verhullen dat hij de voorbije jaren uitstekend werk heeft verricht”, schrijft Vandermeersch. Meer bij NRC / voorlopige onderzoeksrapport in .pdf

UPDATE NRC heeft op 26 oktober bovenstaande link met het voorlopige onderzoeksrapport overschreven met het definitieve onderzoeksrapport.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

J.C. Roodenburg, 21 september 2017, 20:57

Oscar is een vooraanstaande journalist die heel vaak terdege te werk ging. Een burn-out kan de beste overkomen. Welke journalist zet niet dikker aan dan de werkelijkheid en schrijft af en toe ook in het algemeen dingen toe? Pure plagiaat is natuurlijk een andere kwestie. NRC Handelsblad had hem ook wel wat chiquer kunnen benaderen door zich na al die jaren ziek te melden.  Garshagen staat een jaar voor zijn pensioen. Ik ken zijn afvloeiingsregeling niet. Maar een jaar moet te overbruggen zijn. Op welke manier dan ook.

Taco Slagter, 21 september 2017, 22:08

Ik ben het op hoofdlijnen eens met collega Roodenburg. Ik zal er in mijn volgende column op de site van de sectie Plus+ van de NVJ op terugkomen. Maar wat ik er nu al over kwijt wil als oud-correspondent Midden Oosten is dat op (hoofd)redacties nogal eens ernstig de omstandigheden worden onderschat waaronder correspondenten in met name autocratisch geregeerde landen moeten werken. Als de NRC daarmee mee ook eens rekening had gehouden bij het eindoordeel - voordat de hoofdredactie daarmee snoeihard naar buiten kwam - dan was het ‘vonnis’ wellicht milder geweest. Al laat dat onverlet dat journalistiek gesjoemel in artikelen een grote zonde, zo niet een doodzonde, is. Maar een zeer gewaardeerd collega van statuur daarmee ook publiekelijk te schande zetten, is een brug te ver.  Of zoals Roodenburg stelt: welke journalist is, als het hier om gaat, brandschoon?  Ik wens Garshagen sterkte en beterschap toe.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.