banner festival 23

— vrijdag 7 mei 2021, 12:01 | 0 reacties, praat mee

Oproep voor nieuw model lokale journalistiek

Distributie van huis-aan-huisbladen - © Jean-Pierre Jans

Hoe wordt de lokale journalistiek toegankelijk, relevant en rendabel gehouden? In Dagblad van het Noorden pleiten een aantal betrokken noorderlingen voor een nieuw, coöperatief model, waarin makers en afnemers ook de eigenaren zijn. Laatste wijziging: 7 mei 2021, 12:22

Op niewslokaal.net. wordt gevraagd mee te denken. Het initiatief is opgezet nadat NDC Mediagroep onlangs de huis-aan-huisbladen in de verkoop zette, omdat het niet rendabel is. Tegelijkertijd is de maatschappelijke waarde van lokaal nieuws groot. Daarom is dit volgens initiatiefnemers een goed moment om “samen te investeren in eigentijdse, relevante en toegankelijke lokale journalistiek”.

“Wij pleiten voor een model waarin professionele journalisten samenwerken met burgers via de dorps- en wijkkranten en lokale en regionale online platforms, en daarnaast met stagiairs, studenten en lokale omroepen. Gezamenlijk kunnen zij zorgen voor een dagelijkse stroom divers nieuws dat context, duiding en verdieping biedt.” Burgers, overheid en maatschappelijke partners kunnen op een online platform met elkaar in gesprek gaan over actuele thema’s die de samenleving raken.

Daarnaast zou de overheid kunnen focussen op het ontwikkelen van breed mediabeleid. En het financieringsmodel van de lokale journalistiek moet op de schop. “We denken aan een mix van publiek en privaat geld: leden, fondsenwerving, crowdfunding en advertentie-inkomsten, in combinatie met (rijks)bijdragen, samenwerkingen en opdrachten vanuit de overheid, het onderwijs, bedrijfsleven en organisaties.”

“Wij zien de lokale journalistiek als onmisbaar en publiek goed. Daarbij past de vorm van een coöperatie of stichting zonder winstoogmerk, waarbij de makers en afnemers van het product ook de eigenaren zijn.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.