Oproep voor nieuw model lokale journalistiek

Hoe wordt de lokale journalistiek toegankelijk, relevant en rendabel gehouden? In Dagblad van het Noorden pleiten een aantal betrokken noorderlingen voor een nieuw, coöperatief model, waarin makers en afnemers ook de eigenaren zijn.
Lokale journalistiek is onmisbaar voor de samenleving. Maar houden we haar toegankelijk, relevant en rendabel? In @dvhn_nl pleiten we voor een nieuw, coöperatief model, waarin makers en afnemers ook de eigenaren zijn. Denk mee: https://t.co/r1jaPyd30u pic.twitter.com/FgVitRuNIf
— Marcel Broersma (@MJBroersma) May 7, 2021
Op niewslokaal.net. wordt gevraagd mee te denken. Het initiatief is opgezet nadat NDC Mediagroep onlangs de huis-aan-huisbladen in de verkoop zette, omdat het niet rendabel is. Tegelijkertijd is de maatschappelijke waarde van lokaal nieuws groot. Daarom is dit volgens initiatiefnemers een goed moment om “samen te investeren in eigentijdse, relevante en toegankelijke lokale journalistiek”.
“Wij pleiten voor een model waarin professionele journalisten samenwerken met burgers via de dorps- en wijkkranten en lokale en regionale online platforms, en daarnaast met stagiairs, studenten en lokale omroepen. Gezamenlijk kunnen zij zorgen voor een dagelijkse stroom divers nieuws dat context, duiding en verdieping biedt.” Burgers, overheid en maatschappelijke partners kunnen op een online platform met elkaar in gesprek gaan over actuele thema’s die de samenleving raken.
Daarnaast zou de overheid kunnen focussen op het ontwikkelen van breed mediabeleid. En het financieringsmodel van de lokale journalistiek moet op de schop. “We denken aan een mix van publiek en privaat geld: leden, fondsenwerving, crowdfunding en advertentie-inkomsten, in combinatie met (rijks)bijdragen, samenwerkingen en opdrachten vanuit de overheid, het onderwijs, bedrijfsleven en organisaties.”
“Wij zien de lokale journalistiek als onmisbaar en publiek goed. Daarbij past de vorm van een coöperatie of stichting zonder winstoogmerk, waarbij de makers en afnemers van het product ook de eigenaren zijn.”
Praat mee