banner festival 23

— woensdag 9 september 2015, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Oproep tot vrijlating Vice-journalist; persvrijheid Turkije in duikvlucht

Ozan Cose / AFP

Persvrijheidsorganisaties hebben er bij de Turkse autoriteiten op aangedrongen ook de laatste Vice-journalist die nog gevangen zit, eindelijk vrij te laten. De in Turkije woonachtige Irakese vertaler/fixer Mohammed Ismael Rasool werd samen met twee Britse collega's opgepakt in de provincie Diyarbakir, waar het Turkse leger en strijders van de Koerdische beweging PKK weer in een gewapend conflict zijn verwikkeld. Laatste wijziging: 9 september 2015, 14:27

Jake Hanrahan en Philip Pendlebury werden uiteindelijk vrijgelaten en het land uitgezet, maar Rasool zit nog steeds vast. Hem wordt lidmaatschap van een terroristische organisatie verweten - eenzelfde aanklacht waarmee de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink zich geconfronteerd ziet.

Amnesty International noemt zulke aanklachten “ongefundeerd, belachelijk en bizar” en enkel bedoeld om lastige journalisten het zwijgen op te leggen. Andrew Gardner, onderzoeker voor Turkije bij Amnesty, noemt het zorgelijk dat Geerdink contact moet houden met een speciale politiedivisie die zich enkel met buitenlanders bezig houdt. Ze wordt vermoedelijk uitgewezen, al woont Geerdink al jaren in Turkije.

Rasool zit al sinds 27 augustus vast in de Adana Kürkçüler-gevangenis. Mogelijk wacht ook hem uitwijzing. Als gevolg van de escalatie van geweld tussen het Turkse leger en PKK-strijders, waarbij recent tientallen doden vielen aan Turkse zijde, richt de woede zich niet enkel op individuele journalisten: diverse redactiekantoren van pro-Koerdische kranten en politieke partij HDP zijn aangevallen.

Er werd bij sommige kantoren brand gesticht. Geerdink krijgt op Twitter verwensingen naar het hoofd geslingerd van boze Turken. Ze heeft sinds haar arrestatie niet meer getweet.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.