— dinsdag 8 september 2015, 17:36 | 0 reacties, praat mee

Geerdink vrij; aanklacht lidmaatschap terroristische organisatie

Ilyas Akengin / AFP

UPDATE II Fréderike Geerdink is vrijgelaten, meldt collega-journalist Ayla Albayrak, correspondent bij de Washington Post. Geerdink wordt mogelijk nog wel aangeklaagd voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, meldt de NOS. Correspondent Lukas Waagmeester hoorde dat van Geerdinks advocaat.

Nadat Fréderike Geerdink zondag werd opgepakt in het zuidoosten van Turkije, wist ze nog een paar tweets te versturen. Daarna viel haar Twitter-account stil. Ze wordt volgens Waagmeester vastgehouden met een groep van 32 mensen. Op het moment van schrijven heeft Geerdink nog niets nieuws getweet.

De autoriteiten maken geen onderscheid voor Geerdink wat betreft haar journalistieke activiteiten of nationaliteit. Ze wordt gezien als een pro-Koerdische activist.

Volgens Turkije-correspondent Marloes de Koning heeft Geerdink inmiddels wel met de aanklager gesproken. Minister van Buitenlandse Zaken Koenders zou met de Turkse premier over Geerdinks arrestatie hebben gesproken. Of dit concreet nog wat uitmaakt voor Geerdinks positie als journalist, is momenteel onbekend. Geerdink zou zich bij een speciale eenheid van de politie in de Turkse stad Van moeten melden.

Geerdink wordt beschuldigd van het feit dat ze zich in verboden gebied bevond, waar ze naar was afgereisd om verslag te doen van een pro-Koerdische demonstratie. De Turkse autoriteiten zijn na een periode van relatieve rust weer in gewapend conflict geraakt met de PKK.

Kort na Geerdinks arrestatie voerden strijders een bloedige aanval uit op Turkse militairen, waarbij meerdere soldaten werden gedood. Uit berichten op Twitter aan Geerdinks account blijkt dat veel Turken haar daar mede-verantwoordelijk voor houden.

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen zei tijdens een vragenuur in de Tweede Kamer dat Geerdink wat betreft Turkije actief was waar “terroristische activiteiten en grootschalige politionele en militaire operaties plaatsvinden”. Met haar aanwezigheid zou ze zichzelf en anderen in gevaar hebben gebracht, vinden de Turkse autoriteiten.

 

 

Bekijk meer van

Turkije Fréderike Geerdink

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.