word studentlid

— maandag 22 oktober 2018, 08:27 | 0 reacties, praat mee

Toedracht moord op Khashoggi blijft in nevelen gehuld

Toedracht moord op Khashoggi blijft in nevelen gehuld
Een bos in de buurt van Instanboel waar politie tevergeefs gezocht heeft naar het lichaam van Khashoggi. Foto: ANP

Ook in het weekeinde is nauwelijks meer duidelijk geworden over wat er precies is gebeurd met vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De Saoedische autoriteiten zijn wel met weer nieuwe verklaringen gekomen over wat er in het Saoedische consulaat in Instanboel is gebeurd, maar overtuigend is de uitleg niet. Laatste wijziging: 22 oktober 2018, 14:11

De Saoedische machthebbers hebben inmiddels wel toegegeven dat Khashoggi is omgekomen. Dat zou gebeurd zijn tijdens een handgemeen op het consulaat waar hij wat formaliteiten kwam afhandelen voor zijn huwelijk.

Onduidelijk is echter waar dan zijn lichaam is en al helemaal onduidelijk is wie er voor zijn dood verantwoordelijk is en of de Saoedische koninklijke familie er rechtstreeks bij betrokken is. Wel zijn er achttien mensen opgepakt in de zaak. De Turkse autoriteiten hebben tevergeefs een bos in de buurt van Instanboel onderzocht op de aanwezigheid van het dode lichaam van Khashoggi.

En zondagavond laat hebben zowel de Saoedische koning Salman als prins Mohammed met de zoon van Khashoggi gebeld om hun condoleances over te brengen, zei het Saoedische Persbureau.

Internationaal zijn de reacties op Saoedische kritisch. Zoals gebruikelijk reageert de Amerikaanse president Trump verwarrend, dan weer lijkt hij de uitleg van de Saoediërs te accepteren en dan weer is hij nog niet tevreden.

In Europa zijn de regeringsleiders kritischer. De Duitse premier Angela Merkel wil wapenleveranties aan Saoedi-Arabië opschorten. Premier Mark Rutte wil dat ’de onderste steen boven komt’ over de dood van Jamal Khashoggi. Nederland sluit zich aan bij de oproep van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om snel duidelijkheid te verkrijgen over wat er precies is gebeurd.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.