website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Toedracht moord op Khashoggi blijft in nevelen gehuld

Dolf Rogmans — Geplaatst in moord op maandag 22 oktober 2018, 08:27

Een bos in de buurt van Instanboel waar politie tevergeefs gezocht heeft naar het lichaam van Khashoggi. Foto: ANP

Een bos in de buurt van Instanboel waar politie tevergeefs gezocht heeft naar het lichaam van Khashoggi. Foto: ANP

Nieuws Ook in het weekeinde is nauwelijks meer duidelijk geworden over wat er precies is gebeurd met vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De Saoedische autoriteiten zijn wel met weer nieuwe verklaringen gekomen over wat er in het Saoedische consulaat in Instanboel is gebeurd, maar overtuigend is de uitleg niet.

De Saoedische machthebbers hebben inmiddels wel toegegeven dat Khashoggi is omgekomen. Dat zou gebeurd zijn tijdens een handgemeen op het consulaat waar hij wat formaliteiten kwam afhandelen voor zijn huwelijk.

Onduidelijk is echter waar dan zijn lichaam is en al helemaal onduidelijk is wie er voor zijn dood verantwoordelijk is en of de Saoedische koninklijke familie er rechtstreeks bij betrokken is. Wel zijn er achttien mensen opgepakt in de zaak. De Turkse autoriteiten hebben tevergeefs een bos in de buurt van Instanboel onderzocht op de aanwezigheid van het dode lichaam van Khashoggi.

En zondagavond laat hebben zowel de Saoedische koning Salman als prins Mohammed met de zoon van Khashoggi gebeld om hun condoleances over te brengen, zei het Saoedische Persbureau.

Internationaal zijn de reacties op Saoedische kritisch. Zoals gebruikelijk reageert de Amerikaanse president Trump verwarrend, dan weer lijkt hij de uitleg van de Saoediërs te accepteren en dan weer is hij nog niet tevreden.

In Europa zijn de regeringsleiders kritischer. De Duitse premier Angela Merkel wil wapenleveranties aan Saoedi-Arabië opschorten. Premier Mark Rutte wil dat ’de onderste steen boven komt’ over de dood van Jamal Khashoggi. Nederland sluit zich aan bij de oproep van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om snel duidelijkheid te verkrijgen over wat er precies is gebeurd.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.