— woensdag 24 maart 2021, 08:50 | 0 reacties, praat mee

Oproep aan president Biden voor openheid over immigratiebeleid

Verenigde Staten 2018: een jongen en zijn vader uit Honduras worden gearresteerd bij de Amerikaanse grens. Op dat moment was het beleid ouders en kinderen te scheiden. | John Moore / Getty Images

Het Amerikaanse departement voor binnenlandse veiligheid Homeland Security (DHS) moet journalisten toegang bieden tot asielzoekerscentra, stelt persvrijheidsorganisatie CPJ. Beambten van DHS en de Amerikaanse douane hebben al meerdere keren (foto)journalisten geweigerd, met een verwijzing naar privacyregels en het coronavirus.

Getty-journalist John Moore beschrijft in de Washington Post hoe hij onder vier verschillende presidenten toegang had, maar vorige week vanaf de Mexicaanse grensmuur moest werken, met telelens. “Tot dat moment hoefde journalisten niet in een ander land te staan om te kunnen verslaan wat er in de Verenigde Staten gebeurt, schrijft Moore.

Moore zegt dat president Biden in zijn verkiezingscampagne beloofde het immigratiebeleid humaner en transparanter te maken: “Op dat laatste vlak falen ze, wat het moeilijk maakt het eerste te controleren. Wij journalisten hebben geen mogelijkheid om te verifiëren of de omstandigheden voor migranten zijn verbeterd.”

CPJ valt de fotojournalist bij: “Het is tijd dat politici deze beloften nakomen.” Meer bij CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.