word studentlid

— dinsdag 17 juni 2014, 11:47 | 0 reacties, praat mee

Verzamel­woede

Verzamel­woede

Toen Edward Snowden besloot de alarmbel te luiden over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, ontketende dat een wereldwijde discussie over de reikwijdte van inlichtingendiensten. Wie deze zaak al sinds het begin volgt, vindt in het boek ‘No Place To Hide’ niet heel veel nieuws, maar wel een compact en sterk betoog over de juistheid van de onthullingen. Laatste wijziging: 30 juni 2014, 13:09

Van nature houden deze instanties van schaduw – de term geheime dienst is helaas in onbruik geraakt – maar sinds 11 september 2001 werden hun taken fors uitgebreid. Het uitdijende takenpakket werd juridisch nauwelijks beperkt. Voortschrijdende techniek brengt bovendien binnen handbereik wat tien jaar geleden technisch onhaalbaar was. ‘Collect it all’, was dan ook de lijfspreuk van oud NSA-topman Keith Alexander.

Snowden, indertijd gedetacheerd bij de NSA, zag de enorme datahonger en inbreuk op privacy van gewone Amerikanen, bevriende landen en burgers wereldwijd. Na volgens eigen zeggen intern vruchteloos te hebben geprotesteerd, besloot hij vriendin, baan en bestaan op het paradijselijke Hawaii op te geven. Journalist Glenn Greenwald, die samen met Laura Poitras de belangrijkste partners zijn waarmee Snowden samenwerkt, beschrijft in ‘No Place To Hide’ de eerste aftastende ontmoeting en de inmiddels wereldwijde impact van Snowdens onthullingen.

Wie deze zaak al sinds het begin volgt, vindt in ‘No Place To Hide’ niet heel veel nieuws, maar wel een compact en sterk betoog over de juistheid van de onthullingen. Het verweer dat Amerikaanse politici en president Obama tegen het blootleggen van NSA’s werkwijze in stelling brengen klinkt hol en – het moet gezegd – veelal leugenachtig of op zijn minst onoprecht.

‘Het gaat maar om metadata’, is een van die argumenten. Metadata is informatie over gebeurtenissen. Lengte van telefoongesprekken, welke nummers daar bij betrokken waren, welke websites een doelwit bezocht. Los van het feit dat enkel met zulke informatie al een gedetailleerd profiel van iemands leven is te maken, liet oud-directeur van NSA/CIA Michael Hayden zich recent ontvallen: ‘We kill people based on metadata.’

Greenwald toont aan de NSA niet enkel speurt naar misdadigers en terroristen, zoals de organisatie volhoudt. De NSA en Engelstalige partners zetten hun omvangrijke technologie ook in voor economische en politieke redenen. Om te zien waar bedrijven in andere landen mee bezig zijn, bijvoorbeeld. Of om een voorsprong te behalen in gevoelige politieke onderhandelingen. Daarvoor hoef je Greenwald dan niet eens op zijn woord te geloven: het zijn NSA’s eigen opschepperige documenten die dat bewijs leveren.

Glenn Greenwald: No Place To Hide - Edward Snowden, the NSA and the Surveillance State/Penguin Group ISBN 97802411466992, £ 20,00. Nederlandstalige editie ‘De Afluisterstaat’ bij Lebowski Uitgeverij ISBN 9789048819409, € 18,90

Bekijk meer van

Verenigde Staten

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.