website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Opnieuw ophef over salaris Giel Beelen

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in cijfers op dinsdag 18 juli 2017, 08:55

© Sander Koning / ANP

Nieuws

Presentator Giel Beelen heeft zeven jaar ongemerkt kunnen bijverdienen bij de NPO. Dat blijkt uit documenten die de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Onderwijs Cultuur en Wetenschap hebben vrijgegeven na een beroep op de wet openbaarheid van bestuur (Wob). De NPO zou volgens RTL Nieuws ook nog geprobeerd hebben het ministerie van OCW antwoorden op Kamervragen in te fluisteren.

Beelen, die als presentator bij BNN-VARA 440.000 euro per jaar verdiende, glipte voor zijn NPO-bijbaan door de mazen van verschillende wetten. Daar verdiende hij volgens De Telegraaf in 2015 in een jaar 125.000 euro bij. Als Beelen over een periode van zeven jaar ieder jaar 125.000 euro zou hebben verdiend komt dat neer op ruim acht ton. De NPO wil ‘omwille van de privacy van personen geen uitspraken doen over bedragen en individuen’, maar noemt de ‘betaalde vergoeding voor advisering op het gebied van muziekbeleid, marketing, internet en dj-talent substantieel lager dan de berekende 800.000 euro’.

Beelen zou volgens de commerciële zender meer hebben kunnen verdienen omdat hij bij de NPO geen topfunctionaris en ook geen presentator was. Hierdoor waren verschillende wettelijke salarisnormen en publicatie-eisen die gelden voor mensen die werken voor overheidsdiensten niet op Beelen van toepassing. Hij kluste bovendien bij via een opdrachtovereenkomst. Ook hierdoor kwam hij niet voor in aan het ministerie van Binnenlandse Zaken verstrekte overzichten en in het jaarverslag van de NPO.

De documenten die BZK en OCW nu hebben vrijgegeven, laten zien hoe de NPO geprobeerd heeft het ministerie van OCW antwoorden in te fluisteren op Kamervragen. Zo mailt het onder meer hoe alle inkomsten van Beelen boven de norm voor topsalarissen voor de publieke omroep, de zogenoemde BPPO-norm, niet uit belastinggeld worden betaald maar uit verenigingsgeld. En hoe het aantal presentatoren met topsalarissen de laatste jaren is afgenomen.

De kritiek leidt er uiteindelijk toe dat de NPO bekendmaakt zich voor nieuwe presentatoren te zullen houden aan het door OCW gewenste salarisplafond. Meer bij RTL Z

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.