banner anp

— dinsdag 18 juli 2017, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Opnieuw ophef over salaris Giel Beelen

© Sander Koning / ANP

Presentator Giel Beelen heeft zeven jaar ongemerkt kunnen bijverdienen bij de NPO. Dat blijkt uit documenten die de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Onderwijs Cultuur en Wetenschap hebben vrijgegeven na een beroep op de wet openbaarheid van bestuur (Wob). De NPO zou volgens RTL Nieuws ook nog geprobeerd hebben het ministerie van OCW antwoorden op Kamervragen in te fluisteren.

Beelen, die als presentator bij BNN-VARA 440.000 euro per jaar verdiende, glipte voor zijn NPO-bijbaan door de mazen van verschillende wetten. Daar verdiende hij volgens De Telegraaf in 2015 in een jaar 125.000 euro bij. Als Beelen over een periode van zeven jaar ieder jaar 125.000 euro zou hebben verdiend komt dat neer op ruim acht ton. De NPO wil ‘omwille van de privacy van personen geen uitspraken doen over bedragen en individuen’, maar noemt de ‘betaalde vergoeding voor advisering op het gebied van muziekbeleid, marketing, internet en dj-talent substantieel lager dan de berekende 800.000 euro’.

Beelen zou volgens de commerciële zender meer hebben kunnen verdienen omdat hij bij de NPO geen topfunctionaris en ook geen presentator was. Hierdoor waren verschillende wettelijke salarisnormen en publicatie-eisen die gelden voor mensen die werken voor overheidsdiensten niet op Beelen van toepassing. Hij kluste bovendien bij via een opdrachtovereenkomst. Ook hierdoor kwam hij niet voor in aan het ministerie van Binnenlandse Zaken verstrekte overzichten en in het jaarverslag van de NPO.

De documenten die BZK en OCW nu hebben vrijgegeven, laten zien hoe de NPO geprobeerd heeft het ministerie van OCW antwoorden in te fluisteren op Kamervragen. Zo mailt het onder meer hoe alle inkomsten van Beelen boven de norm voor topsalarissen voor de publieke omroep, de zogenoemde BPPO-norm, niet uit belastinggeld worden betaald maar uit verenigingsgeld. En hoe het aantal presentatoren met topsalarissen de laatste jaren is afgenomen.

De kritiek leidt er uiteindelijk toe dat de NPO bekendmaakt zich voor nieuwe presentatoren te zullen houden aan het door OCW gewenste salarisplafond. Meer bij RTL Z

Bekijk meer van

NPO Giel Beelen BNN-VARA

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.