training eu starters

— vrijdag 25 februari 2022, 13:33 | 1 reactie, praat mee

Oorlog in Oekraïne: ‘Russische lijst met doelen voor denazificatie’

Een flatgebouw in puin na een nachtelijke beschieting op een woonwijk in de hoofdstad Kiev. - © Sergey Dolzhenko / EPA

De oorlog in Oekraïne gaat de tweede dag in. Illia Ponomarenko, verslaggever van The Kyiv Independent, vraagt mensen om geen foto's van Oekraïense troepen te laten zien, om ze niet in gevaar te brengen. Persvrijheidsorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) meldt dat het Kremlin een lijst zou hebben opgesteld van mensen die zullen worden gedood of naar kampen moeten worden gestuurd als onderdeel van wat het de 'denazificatie' van Oekraïne noemt. Op de lijst staan ​​naar verluidt ook journalisten. Laatste wijziging: 28 februari 2022, 11:50

Laatste update: 25 februari 16:00 uur

‘Russische lijst met doelen voor denazificatie’
Persvrijheidsorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) meldt op basis van Amerikaanse berichtgeving dat het Kremlin een lijst zou hebben opgesteld van mensen die zullen worden gedood of naar kampen moeten worden gestuurd als onderdeel van wat het de ‘denazificatie’ van Oekraïne noemt. Namen zijn niet genoemd, maar op de lijst staan ​​naar verluidt ook journalisten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski ‘een belangrijk doelwit is voor Russische agressie’. Zelenski zelf zei daar eerder al van overtuigd te zijn. “President Zelenski vertegenwoordigt in veel opzichten, zelfs personifieert, de democratische aspiraties en ambities van Oekraïne, van het Oekraïense volk. Dus natuurlijk zal hij een belangrijk doelwit blijven voor Russische agressie”, vertelde woordvoerder Ned Price aan CNN.

Zelenski zelf benadrukt in een videoboodschap dat hij hoofdstad Kiev niet verlaat, zelfs nu Rusland de Oekraïense regeringsleider ‘als doelwit nummer één’ heeft bestempeld.

Digitale hygiëne
Donderdag werd al het belang van digitale hygiëne benadrukt. Ook vandaag wordt er nog aandacht voor gevraagd. Illia Ponomarenko, verslaggever van The Kyiv Independent, vraagt mensen om geen foto’s van Oekraïense troepen te laten zien.

Diverse persvrijheidsorganisaties hebben al hulp aan journalisten aangeboden en bieden plekken aan waar veilig gewerkt kan worden. Ook worden er VPN-verbindingen aangeboden waarmee internetverkeer kan worden afgeschermd en internetblokkades omzeild kunnen worden.

Jeroen Akkermans over zijn cameraman en fixer in Oekraïne

Steun
Tientallen mensenrechten- en journalistieke organisaties hebben een verklaring uitgegeven waarin ze de Russische invasie veroordelen en aanvallen op de pers in Oekraïne veroordelen. “We roepen de internationale gemeenschap op om alle mogelijke hulp te bieden” en “we zijn ook solidair met onafhankelijke Russische media die de waarheid onder ongekende omstandigheden blijven brengen”.

Een van die onafhankelijke Russische media is het dagblad Novaya Gazeta. Hoofdredacteur en Nobelprijswinnaar Dmitry Muratov gaf donderdag in een video aan verdriet en schaamte te kennen (vertaling met Google Translate). De oorlog wordt niet gesteund omdat ze Oekraïne niet als vijand zien. De editie van Novaya Gazeta van vandaag zal daarom in twee talen worden gedrukt: het Russisch en het Oekraïens. 

Polen verbiedt Russische tv-zenders
de Nationale Omroepraad van Polen heeft besloten vijf Russische tv-zenders te verbieden, als gevolg van de inval in Oekraïne. De zenders RT (Russia Today), RT Documentary, RTR Planeta, Sojuz TV en Russija 24 zijn door de omroepraad verboden verklaard. Als gevolg daarvan mogen kabelbedrijven, satellietnetwerken en internetplatforms de zenders niet meer laten zien.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 26 februari 2022, 23:28

Bovenstaande informatie is ouidated. De russen zijn gestopt en moeten zich verdedigen. 3500 russen doen het niet meer. Dood en zo. En dan dit. Herinner je WO II. Duitsland tegen Rusland met 5 miljoen soldaten en heel veel ijzer. Stalingrad was het keerpunt en Berlijn plat en uitgerookt.
Putin is van de periode van na Stalingrad, een apparatsjik en dus geen praktijk mens. Daarom is te verwachten dat die prutoorlog die bij voorbaat al mislukt is, de heer Putin de kop gaat kosten gelet op de weerstand tegen de oorlog in eigen land door artiesten, russen die op Youtube zitten ( zij prtesteren op straat ).
En het is nog maar net begonnen.
De val van het Rusland van Putin verloopt het best zonder nucleaire aspecten, Putin dreigt daar mee. Hij wil nog beter zijn dan Stalin. De opa van Putin was privé-kok voor Stalin.
Dat maakt Putin gevaarlijker omdat hij beter wil zijn dan Stalin omdat zijn opa alleen maar privé kok en hij, kleinzoon Putin, zou wel eens laten zien hoe het moest. Hij wilde beter zijn dan zijn persoonlijke god Stalin.
Voor de rest van dit betoog verwijs ik naar:
https://www.youtube.com/watch?v=M7hOpT0lPGI&ab_channel=TEDxTalks

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.