banner festival 23

— woensdag 24 augustus 2022, 09:07 | 0 reacties, praat mee

‘Ruslands Google’ Yandex stoot alle media-activiteiten af

Yandex krijgt binnen de deal een flitsbezorgdienst van sociale mediaplatform VK; Yandex had er binnen Rusland al een en zal ze vermoedelijk samenvoegen. | Alexander Miridonov / SIPA

De Russische zoekmachine Yandex, met hoofdkantoor in Nederland, verkoopt diverse media-activiteiten aan de Russische staat. Onder meer hun nieuwsaggregator, een bloggingplatform en het Yandex-domein zelf gaan over naar VK. Dat is het grootste sociale mediaplatform van Rusland, in bezit van staatsgasbedrijf Gazprom. Laatste wijziging: 24 augustus 2022, 10:32

Zakenkrant Wall Street Journal meldt verder dat VK op hun beurt een app overdraagt voor flitsbezorging van eten. Yandex runde zelf ook al een dergelijke bezorgdienst. “Yandex ontdoet zich met de verkoop van onderdelen die het bedrijf kritiek opleverden in de oorlog met Oekraïne”, schrijft de Wall Street Journal.

In april kreeg Yandex kritiek omdat het binnen Rusland zoekresultaten filterde, onder meer met betrekking tot het plaatsje Boetsja, waar een slachting onder de bevolking werd aangericht.

In diezelfde maand stapte Yandex-topvrouw Elina Bunina op en vertrok naar Israël. Volgens Yandex liep haar contract sowieso ten einde, maar is ze twee weken eerder “om persoonlijke redenen” opgestapt.

Yandex’ evenknie van Google News indexeerde alleen staatsgerelateerde media en gebruikte consequent de van bovenaf opgelegde beschrijving “speciale militaire operatie” om de oorlog in Oekraïne te omschrijven.

De Europese Unie zette internetondernemer en Yandex-oprichter Arkady Volozh in juni op de sanctielijst, omdat zijn bedrijf zoekresultaten zou manipuleren en daarmee kritiek op het Kremlin actief onderdrukt en propaganda bedrijft. Volozh legde dezelfde maand zijn functie neer.

De ‘kale’ zoekmachinefunctie van Yandex wordt voortgezet op het domein ya.ru, melden diverse media. Het afstoten van omstreden media-activiteiten kan worden gezien als poging een gehavende reputatie te herstellen, schrijft TechCrunch.

Bekijk meer van

Yandex Rusland Oekraïne

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.