— maandag 20 november 2023, 15:11 | 0 reacties, praat mee

Ook in hoger beroep geen straffen in fraudezaak sushiketen Sumo

© Harold Versteeg

Ook in het hoger beroep zijn geen straffen opgelegd in de zaak die draait om miljoenenfraude bij de bekende sushiketen Sumo. Het hof in Den Haag vindt de fraude bewezen, maar weegt mee dat de privacy van de vier verdachten is geschonden doordat er tijdens het onderzoek een documentaire is gemaakt, zonder dat de verdediging hiervan wist. Laatste wijziging: 20 november 2023, 15:19

Het hof was hier duidelijk over: het Openbaar Ministerie gaf “voorrang aan het maken van een pakkende documentaire over de FIOD”. Dit werd onder meer omschreven als “lichtzinnig optreden” van het OM. Ook weegt in de beslissing mee dat de verdachten de belastingschuld al “hebben voldaan”, plus een boete hebben betaald, en dat de fraude een tijd geleden plaatsvond (van 2011 tot en met 2015).

In vestigingen van de sushiketen werd contant geld afgeroomd, waardoor in de administratie de omzet fictief lager gehouden kon worden. Hiermee werden vervolgens onjuiste belastingaangiften gedaan. Medewerkers werden betaald met het contante geld.

De rechtbank in Rotterdam legde eerder ook geen celstraffen op, onder meer omdat het OM de integriteit van het strafproces “in gevaar had gebracht” door niks te zeggen over de documentaire.

Het OM wilde dit in het hoger beroep anders zien en eiste onlangs celstraffen tot zestien maanden en eenmaal een taakstraf tegen vier verdachten. De advocaat-generaal vond dat er geen sprake was van misleiding. “De documentaire ging over het werk van de FIOD, het onderzoek (naar de verdenkingen bij Sumo, red.) was betrekkelijk willekeurig gekozen. Deze zaak speelde toen toevallig.” De documentaire van KRO-NCRV is na juridisch gesteggel vorig jaar alsnog uitgezonden.

Civiele procedure
In een civiele procedure die was aangespannen door twee voormalige mede-eigenaren van Sumo, oordeelde de rechtbank Rotterdam dat het Openbaar Ministerie onrechtmatig heeft gehandeld tijdens het maakproces van de documentaire Nederland Fraudeland. De Staat moet eventueel ontstane schade “en nog te lijden schade” daarom vergoeden. De hoogte van het bedrag moet nog worden vastgesteld. Ook draait de Staat op voor de proceskosten van bijna 4.000 euro.

Bekijk meer van

Sumo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.