— donderdag 5 oktober 2023, 08:43 | 0 reacties, praat mee

OM handelde onrechtmatig voor KRO-NCRV-docu over fraudeonderzoek bij sushiketen

De makers van de documentaire, een coproductie van producent Selfmade en KRO-NCRV, hadden toestemming om de opsporingsdienst FIOD te volgen bij het onderzoek naar miljoenenfraude bij Sumo. Maar de eigenaren van de sushiketen wisten tijdens het onderzoek niet dat er een documentaire over hen werd gemaakt. - © Shutterstock / Vernon

Het Openbaar Ministerie heeft onrechtmatig gehandeld tijdens het maakproces van de documentaire Nederland Fraudeland en moet daarom een schadevergoeding betalen. Laatste wijziging: 5 oktober 2023, 08:47

Tot dat oordeel kwam de rechtbank Rotterdam woensdag in een civiele procedure die was aangespannen door twee voormalige mede-eigenaren van Sumo. De documentaire draaide om een onderzoek naar fraude binnen die bekende sushiketen.

De makers van de documentaire, een coproductie van producent Selfmade en KRO-NCRV, hadden toestemming om de opsporingsdienst FIOD te volgen bij het onderzoek naar miljoenenfraude bij Sumo. Maar de eigenaren van de sushiketen wisten tijdens het onderzoek niet dat er een documentaire over hen werd gemaakt.

‘Geheimhoudingsplicht geschonden’
De rechtbank in Rotterdam stelde woensdag dat de Staat, in dit geval het Openbaar Ministerie, zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden door “zonder geldige rechtsgrond” politiegegevens over de Sumo-ondernemers met de documentairemakers te delen. Het ging onder meer om privacygevoelige informatie als adressen, financiële gegevens en informatie over waar de ondernemers van werden verdacht. “Er was geen zwaarwegend belang dat de inbreuk op het privéleven van eisers rechtvaardigde”, aldus de rechtbank in het vonnis.

De Staat moet eventueel ontstane schade “en nog te lijden schade” daarom vergoeden, zegt de rechtbank. De hoogte van het bedrag moet nog worden vastgesteld. Ook draait de Staat op voor de proceskosten van bijna 4000 euro.

Juridisch getouwtrek
De twee voormalige Sumo-ondernemers hadden ook Selfmade voor de rechter gedaagd, maar daarin gaat de rechtbank niet mee. De producent van Nederland Fraudeland heeft volgens de rechtbank bij het monteren en publiceren van de documentaire “voldoende rekening gehouden met de privacybelangen van eisers”, door bijvoorbeeld de herkenbaarheid van de ondernemers zo veel mogelijk te beperken.

De kwestie heeft de afgelopen jaren al tot veel juridisch getouwtrek geleid. Uiteindelijk is de documentaire in januari vorig jaar uitgezonden. De horecaondernemers van Sumo waren twee jaar daarvoor al door de rechtbank schuldig bevonden aan belastingfraude, maar ze kregen geen straf opgelegd omdat ze niet wisten dat er een documentaire was gemaakt tijdens het onderzoek.

Afgelopen maandag vroeg het OM het gerechtshof in Den Haag om de verdachte horecaondernemers toch straffen te geven. Het hof doet op 6 november uitspraak in dat hoger beroep in de strafzaak. Die zaak staat los van de civiele procedure waarin de rechtbank woensdag uitspraak deed.

Bekijk meer van

KRONCRV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.