— woensdag 6 oktober 2021, 09:53 | 0 reacties, praat mee

FIOD-documentaire over sushiketen Sumo mag toch worden uitgezonden

ANP

KRO-NCRV mag een inmiddels zes jaar oude documentaire over een FIOD-fraudeonderzoek toch uitzenden, heeft het Haags gerechtshof in hoger beroep bepaald. In een slepende reeks rechtszaken werd uitzending juist steeds verboden. In oktober vorig jaar werd de documentaire nog als onrechtmatig bestempeld richting de eigenaren van Sumo, de restaurantketen die in het gevolgde onderzoek centraal staat.

De documentairemakers hadden voor ‘Nederland Fraudeland’ van de belastingdienst inzage gekregen in opsporingsgegevens, verhoren en tapgesprekken. Ook werd gedraaid bij invallen in diverse restaurants. Volgens de rechter betekende deze verregaande en onbeperkte toegang een grove schending van de persoonlijke levenssfeer van eigenaren en verbood uitzending. Die eerdere uitspraak is nu vernietigd, meldt NRC.

Juli vorig jaar werden de drie van de vier verdachte Sumo-ondernemers schuldig bevonden aan belastingfraude. De rechter legde het drietal echter geen straf op, met een verwijzing naar de documentaire.

Het Hof stelt nu dat de documentaire het algemeen belang dient door belastingfraude aan te kaarten en de werkwijze van een publieke instantie laat zien. Of het nog tot uitzending komt is onduidelijk. Tegenover NRC wilde KRO-NCRV daarover niets kwijt. De voormalige ondernemers blijven erbij dat de film onrechtmatig tot stand is gekomen. Meer bij NRC

Bekijk meer van

Sumo KRO-NCRV

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.