— woensdag 4 december 2019, 10:03 | 0 reacties, praat mee

Piek aan geweldsincidenten tegen journalisten

In het Haagse Duindorp zijn relschoppers al dagen actief na het verbod op vreugdevuren dit jaar | ANP

UPDATE De laatste dagen zijn op meerdere locaties in Nederland cameramensen en journalisten bedreigd. Bij arrestaties in Den Bosch werd een ploeg van Hart van Nederland bedreigd en in het al dagen onrustige Duindorp werden journalisten van Omroep West belaagd. Het Openbaar Ministerie herhaalt dat geweld tegen journalisten onacceptabel is. Laatste wijziging: 5 december 2019, 14:23

Bij een reportage over een serie groepsverkrachtingen van minderjarigen in Den Bosch werd een ploeg van Hart van Nederland belaagd. Een vader van een van de verdachten vernielde bovendien spullen van de politie en werd opgepakt.

Vorige week werd een ploeg van Omroep West met eieren bekogeld en uitgescholden, net voor een live-uitzending. De omroep heeft aangifte gedaan, meldt de NOS. “Dat we de populariteitsprijs in Duindorp niet winnen, begrijp ik. Ik vind wel dat we ons werk veilig moeten kunnen doen”, aldus Omroep West-hoofdredacteur Henk Ruijl.

Ook journalisten van het AD hadden het zwaar.

Hoofdredacteur Paul van den Bosch, van het AD, wil niet ingaan op vragen over welke maatregelen worden getroffen om journalisten veilig te kunnen laten werken. “Ik snap waarom je informatie wil, maar mijn enige prioriteit is dat onze mensen kunnen werken in Duindorp en dat we in dialoog zijn en blijven met de gemeente en politie. Als er op dat punt iets valt te melden, horen jullie het.”

De Haagse burgemeester Remkes gaf eerder al aan voor een harde lijn te kiezen. “Wij laten ons niet chanteren”, stelt de burgemeester in Nieuwsuur. Schade worden bovendien op de daders verhaald, aldus Remkes tegenover Omroep West - al sprak hij over stadsmeubilair en niet specifiek over geweld richting journalisten.

NOS-verslaggever Peter ter Velde, die ook bij het recent gelanceerde PersVeilig betrokken is, zegt dat de omroep bij bedreigende situaties inmiddels extra beveiliging meestuurt als extra paar ogen en mogelijk deëscalerende factor.

Lees ook:
Eerste extra hoge boete opgelegd voor bedreigen journalist (5 november 2019)
Betere bescherming voor journalisten met PersVeilig (4 november 2019)
Geweld en agressie tegen journalisten: ‘Het wordt steeds erger’ (14 juni 2019)
Bedreiging van journalist heeft ‘hogere prioriteit’, maar de praktijk laat wat anders zien (18 maart 2019)
Openbaar Ministerie: hogere strafeis intimidatie media en journalisten (19 juli 2018)

Bekijk meer van

PersVeilig Duindorp

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.