— dinsdag 7 september 2021, 11:50 | 0 reacties, praat mee

Vestigingsadressen in KvK-register blijven openbaar

© Rob Engelaar

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) heeft in antwoorden op Kamervragen laten weten dat ze niet van plan is de adressen in het register van de Kamer van Koophandel (KvK) af te laten schermen. Laatste wijziging: 7 september 2021, 11:51

De aanleiding om privéadressen af te laten schermen was de moord op advocaat Derk Wiersum. De verdachten van de moordaanslag vonden zijn adres via het KvK-register.

Privéadressen laten afschermen kan al op verzoek, meldt Keijzer, maar vestigingsadressen kunnen niet worden afgeschermd. Het gaat in tegen de Europese wet ingaat, die voorschrijft dat bedrijfsadressen openbaar geregistreerd moeten zijn. Voor zzp’ers en andere vormen van kleine bedrijven zijn het privéadres en vestigingsadres vaak hetzelfde.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseerde staatssecretaris Keijzer vorige maand nog de adressen van zzp’ers af te schermen en alleen beschikbaar te maken voor bepaalde beroepsgroepen en instanties, waaronder advocaten, notarissen en deurwaarders.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en een van de ondertekenaars van een brief die stelde dat de manier waarop de Kamer van Koophandel omgaat met gegevens van zelfstandigen, zoals freelance journalisten en fotografen, intimidatie en bedreiging in de hand werkt, noemt het een gemiste kans.

Meer bij NRC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.