— zaterdag 23 september 2023, 07:28 | 0 reacties, praat mee

Ongehoord Nederland spant kort geding aan tegen Raad van Bestuur van de NPO

© ANP / Peter Hilz

Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO. Laatste wijziging: 24 september 2023, 10:23

De stap werd dinsdag al aangekondigd in de uitzending van Ongehoord Nieuws. “We hebben het bestuur heel lang gevraagd naar de wettelijk basis voor deze extra rapportages”, zei Külcü toen. Volgens ON! is deze basis er niet. Külcü sprak in de uitzending van “machtsvertoon”.

De NPO verzocht de aspirant-omroep eind 2022 om de extra rapportages nadat de Ombudsman van de publieke omroepen in twee rapporten constateerde dat ON! zich schuldig maakt aan het verspreiden van aantoonbaar onjuiste informatie. ON! stelde hierna een plan op waarin onder andere stond dat presentatoren training en coaching moeten krijgen, dat er op de website van ON! een rubriek verbeteringen zou komen en dat de omroep een factchecker in dienst zou nemen.

ON! heeft al bezwaar aangetekend bij de onafhankelijke bezwaarcommissie van de NPO tegen de extra voorwaarden en voorschriften bij het mogen uitzenden van haar programma Ongehoord Nederland dit najaar en tegen een tussentijdse toetsing na tien uitzendingen van dit najaar. De tiende uitzending is op 5 oktober 2023. De omroep heeft het bezwaar onderbouwd. De onafhankelijke Adviescommissie zal zich ook nog over dit bezwaar buigen.

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.