NVJ compleet lid

— maandag 7 november 2022, 16:17 | 0 reacties, praat mee

NCTV: normalisering van de omvolkingstheorie is zorgelijke ontwikkeling

NCTV: normalisering van de omvolkingstheorie is zorgelijke ontwikkeling

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemt de normalisering van de omvolkingstheorie een "zorgelijke ontwikkeling". "Het openlijk en kritiekloos bespreken van dergelijk xenofoob en deels racistisch gedachtegoed, en andere complottheorieën, draagt bij aan de sociale acceptatie", staat in een nieuw rapport over het dreigingsbeeld. De theorie werd in mei door de extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter geventileerd bij de publieke omroep Ongehoord Nederland. Laatste wijziging: 7 november 2022, 16:47

De uitspraak in ON leidde tot kritiek van de Tweede Kamer.

De omvolkingstheorie stelt dat de westerse samenleving langzaam wordt vervangen door immigranten met een niet-westerse achtergrond en is een van de pijlers van het ‘accelerationisme’. Dat is een extreemrechtse stroming waar volgens de NCTV de meeste geweldsdreiging van uitgaat. Zij “propageert terroristisch geweld als legitiem middel om het ideaal van een witte etnostaat te bereiken”.

In het rapport schrijft de NCTV verder dat de aard van de terroristische dreiging in en tegen Nederland de afgelopen jaren “veelzijdiger en meer diffuus” is geworden. Het dreigingsniveau blijft echter onveranderd op ‘aanzienlijk’.

Nog steeds vormt de jihadistische beweging de grootste dreiging. Maar de beweging toont volgens de NCTV “stagnatie” en een “relatieve inactiviteit”. Een aanslag uit de hoek van rechts-extremisme en antioverheidsextremisme is tegenwoordig ook “voorstelbaar”. Extreemlinks uit zich vooral op “activistische wijze” zoals demonstraties.

Er zijn een paar honderd aanhangers met rechts-terroristisch gedachtegoed. Hun aantal lijkt sinds vorig jaar niet gegroeid en ze zijn veel actief op internet. “Buiten het internet komt rechts-terrorisme minder vaak voor dan aanvankelijk werd aangenomen”, staat in het rapport.

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland NCTV

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.