website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

OneWorld past koloniaal taalgebruik aan

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in taal op vrijdag 6 juli 2018, 10:32

Nieuws Het magazine OneWorld gaat stoppen met koloniaal taalgebruik, schrijft hoofdredacteur Seada Nourhussen op de site.

OneWorld bericht over een eerlijke en duurzame wereld. “Journalisten hebben een extra verantwoordelijkheid om het voortouw te nemen in de dekolonisatie van de taal”, stelt Nourhoussen. Ook OneWorld is niet gevrijwaard van koloniaal taalgebruik, constateert ze.

Nourhoussen komt met twaalf voorbeelden. De eerste gaat over het gebruik van de woorden ‘een stem/een gezicht geven’. Nourhoussen: ‘Journalisten beweren wel eens dat hulporganisaties (of zijzelf ) gemarginaliseerde mensen – zoals onderdrukte vrouwen of vluchtelingen – ‘een stem’ of ‘een gezicht’ willen geven. Maar als het goed is hebben die mensen dat al. Uit deze nobele houding spreekt een redderssyndroom, dat grenst aan grootheidswaan. Alternatief: Een podium bieden’.

Alleen voor het woord ‘ontwikkelingslanden’ is nog geen goed alternatief gevonden. Daar vraagt de redactie nog om input van lezers.

OneWorld is niet de enige die taalgebruik onder de loep legt. Eerder dit jaar meldde de NOS dat ze voortaan voor het woord ‘wit’ kiezen in nieuwsberichten in plaats van ‘blank’, in verband met de positieve connotatie.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.