word studentlid

— maandag 1 april 2024, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek gestart naar conversational AI als brug tussen journalistiek en wantrouwend publiek

Onderzoek gestart naar conversational AI als brug tussen journalistiek en wantrouwend publiek
Een potentiële AI-gesprekspartner kan putten uit enorme hoeveelheden informatie om het gesprek op gang te houden. | Midjourney

Renée van der Nat, onderzoeker bij het Lectoraat ‘Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie’ aan de Hogeschool Utrecht, is betrokken bij het dit jaar gelanceerde project Verbroken Verbinding. Het moet uitwijzen welke rol chatbots en ook slimme speakers potentieel kunnen spelen in het versterken - of terugwinnen - van vertrouwen tussen journalistiek en publiek. Allemaal via zogeheten conversational artificial intelligence. Laatste wijziging: 2 april 2024, 16:51

Van der Nat heeft zelf geen slimme speaker in huis, bekent ze. Geen ramp: de huidige generatie apparaten is technisch niet eens in staat om een lopend gesprek te voeren, AI of niet. Ook zijn ze eerlijk gezegd niet bijster slim. Tegen 2026, wanneer het onderzoek afloopt, zijn speakers vermoedelijk wel tot meer in staat.

Verbroken Verbinding richt zich echter nadrukkelijk niet op deze elektronica, maar moet vooral praktische aanbevelingen opleveren voor journalistieke onderwerpen die geschikt zijn voor een AI-gesprek. En zo een groter vertrouwen in de journalistiek helpen realiseren.

Drie prototypes
Van der Nat gaat met collega’s Yael de Haan, Winnifred Wijnker en Sophie Duvekot de komende twee jaar onderzoeken welke onderwerpen zich lenen voor een journalistiek gesprek. Verbroken Verbinding moet daarnaast straks minstens drie werkende prototypes opleveren, aldus Van der Nat.

Het project betrekt ook nieuwsorganisaties bij die praktische tests én bij het bepalen van geschikte journalistieke onderwerpen voor conversational artificial intelligence. Het landelijke NOS, de regionale zender Omroep Brabant en lokale zender Omroep Venlo nemen in Verbroken Verbinding deel.

Andere partners zijn de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), het lectoraat Journalistiek en Design van Fontys en de Rijksuniversiteit Groningen. Joris Heijkant, die zich ook voor Villamedia en diverse andere journalistieke titels met AI-ontwikkeling bezig houdt, richt zich op de ontwikkeling van de techniek achter AI-gedreven gesprekken.

Het onderzoek moet naast prototypes ook praktische basisprincipes opleveren die redacties kunnen hanteren bij de ontwikkeling van eigen conversational artificial intelligence-toepassingen.

Conversational artificial intelligence of een gesprek met kunstmatige intelligentie is letterlijk dat: een lopend gesprek via een chatbot of slimme speaker. Huidige slimme speakers en chatbots reageren eigenlijk alleen op specifieke vragen (het weer, de tijd, het nieuws) maar conversational artificial intelligence onthoudt, net als een menselijke spreker, wat gezegd is en reageert in context met toepasselijke vervolgvragen.

Het leunt zoals alle AI op enorme hoeveelheden data, (taal/spraak)modellen en machine learning. Dat laatste wil zeggen dat de AI leert van eerdere ervaringen (of vergissingen) zonder daar specifiek voor te worden geprogrammeerd.

Een en ander moet uiteindelijk leiden tot een meer natuurlijk gesprek. De komende twee jaar moet onderzoek door het Lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie uitwijzen hoe haalbaar zo’n gesprek is en welke journalistieke onderwerpen zich daarvoor lenen.

De populaire afpoeierbots bij diverse klantenservice-afdelingen of de speakers van Google Home of Amazon Alexa zijn primitieve voorbeelden van conversational AI maar verdienen het predikaat ‘intelligent’ voorlopig niet echt.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.