training eu starters

— dinsdag 26 januari 2021, 14:45 | 0 reacties, praat mee

Ondernemingsraad L1 stuurt brandbrief over vertrouwensbreuk met directeur

Jean-Pierre Geusens | Novum Regiofoto

De autoritaire stijl van leidinggeven van directeur-bestuurder Peter Elbers is funest voor het moreel op de werkvloer bij omroep L1. Dat stelt de Ondernemingsraad van de omroep in een brief aan de Raad van Commissarissen. De OR zegt te spreken namens het voltallige personeel. Een plan voor vergaande controle van digitale activiteiten wekt verbazing. Laatste wijziging: 26 januari 2021, 15:07

De brief, waar Villamedia inzage in heeft gehad, verwijt Elbers de laatste maanden een onhoudbare situatie te hebben gecreëerd. Twee MT-leden van de financiële afdeling en personeelszaken zouden volgens de OR zijn “bezweken onder de huidige bestuurscultuur”.

De raad stelt dat de omroep wordt bestuurd met wantrouwen als uitgangspunt.

Dat zou ook blijken uit plannen voor beleid waarbij alle digitale activiteiten van L1-medewerkers gecontroleerd kunnen worden. “Zo wil de bestuurder alle mails, zelfs van OR-leden onderling en bedrijfsartsen, kunnen inzien als daar ‘zwaarwichtige redenen’ voor zijn. En hij bepaalt in zijn eentje wat ‘zwaarwichtige redenen’ zijn. Voor controle van het internetgebruik door L1-journalisten gelden dezelfde voornemens. Bronbescherming, cruciaal in een journalistiek bedrijf, is dan niet meer 100% veilig bij L1.”

De raad klaagt verder over het uitblijven van de beloofde aanstelling van een tweede bestuurder. Elbers zou kennismakingsgesprekken met personeelsleden in december abrupt hebben gestaakt. Vorig jaar november klaagde Elbers per interne video over pestgedrag. Hij waarschuwde de anonieme pesters toen dat intimiderend gedrag “absoluut niet wordt getolereerd.”

De voorstelrondes zouden half januari weer beginnen, maar dat is volgens de Ondernemingsraad nog niet gebeurd.

“Er is begin januari voor de eerste keer in de geschiedenis een grote bijeenkomst geweest (via Teams) van het personeel met de externe vertrouwenspersoon over onrust en onveiligheidsgevoelens op de werkvloer. Algemene teneur: waar is ons werkplezier gebleven? Kunnen we ons nog veilig voelen op ons werk? Er was ook veel onvrede over de manier van of het gevoelde gebrek aan communicatie en de toon waarop mensen worden benaderd. Wegkijken is tot nu toe de reactie van Elbers, zonder enige reflectie op het eigen handelen.”

Elbers meldt aan Villamedia dat hij niet inhoudelijk op de brief wil reageren.

De Ondernemingsraad verwacht over uiterlijk een week een inhoudelijke reactie van de Raad van Commissarissen op de aangebrachte punten, met daarin “op zijn minst het begin van een oplossing”. “Wij verlangen weer naar een werkbare sfeer in ons mooie bedrijf. Helaas is met deze vertrouwensbreuk de huidige weg doodlopend”, aldus de raad.

Voorzitter Hans Coppus van L1’s Raad van Commissarissen zegt in De Limburger dat er contact met de OR is over de brief. Een “inhoudelijke reactie op interne aangelegenheden” blijft ook daar uit.

Bekijk meer van

Peter Elbers L1

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.