word studentlid

— maandag 26 april 2021, 12:53 | 0 reacties, praat mee

Ondernemingskamer grijpt in bij L1: Rvc niet langer de baas

Ondernemingskamer grijpt in bij L1: Rvc niet langer de baas
© Foto: ANP

De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam heeft maandag ingegrepen in het conflict tussen de raad van commissarissen en de ondernemingsraad bij de regionale omroep L1. De raad van commissarissen is buitenspel gezet, er komt tijdelijk een tweede directeur en een onderzoek naar de gang van zaken. De drie mensen die dat moeten gaan doen worden later deze week benoemd. Laatste wijziging: 28 april 2021, 09:15

De rvc wordt buitenspel gezet door de toevoeging van een extra commissaris die een beslissende stem krijgt. De maatregelen gelden voor de duur van de procedure en zijn gericht op normalisatie van de verstandhoudingen binnen L1.

In een rechtszaak die 8 april diende, vroegen zowel de raad van commissarissen als de ondernemingsraad de rechter om in te grijpen.

De Ondernemingskamer constateert in haar beschikking dat de problemen binnen L1 in sterke mate samenhangen met een ongezonde dynamiek tussen enerzijds de Rvc en het bestuur en anderzijds de ondernemingsraad en de hoofdredactie.

De verhoudingen tussen deze partijen zijn grondig verstoord en gevreesd moet worden dat zowel de medewerkers van L1 als de publieke functie van L1 daaronder te lijden hebben. Een onderzoek naar het functioneren van alle geledingen van L1 is noodzakelijk om orde op zaken te stellen.

De rechtbank constateert dat het handelen van de raad van commissarissen in het bijzonder rondom de introductie van de huidige bestuurder en de werving en selectie van een tweede bestuurder, vragen oproept.

De ondernemingsraad en hoofdredactie hebben zich tegen de bestuurder gekeerd op een wijze die niet overeenstemt met de taak van de ondernemingsraad als medezeggenschapsorgaan en met de journalistieke verantwoordelijkheid van de hoofdredactie. Mede gelet op de aard van de ondernemingsraad als gekozen medezeggenschapsorgaan heeft de Ondernemingskamer niet ingegrepen in de samenstelling van de ondernemingsraad. Ook heeft de Ondernemingskamer de hoofdredacteur vooralsnog niet geschorst.

Alleen de huidige directeur Peter Elbers krijgt geen veeg uit de pan. Hij heeft niets verwijtbaars gedaan. Wel krijgt hij tijdelijk hulp van een tweede bestuurder. Een maatregel waar hij overigens geen voorstander van is, bleek tijdens de zitting op 8 april.

Bekijk meer van

Ondernemingskamer L1

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.