— dinsdag 9 februari 2021, 15:34 | 0 reacties, praat mee

Online personeelsbijeenkomst bij L1

© Jean- Pierre Geusens

UPDATE De NVJ organiseert samen met de andere vakbonden dinsdagavond een (online) personeelsbijeenkomst bij L1. De beroepsvereniging wil graag weten hoe de stemming is onder het personeel van L1 en welke vragen er leven nu de Raad van Commissarissen (RvC) van de regionale omroep naar de Ondernemingskamer in Amsterdam stapt. In het bericht dat op het Intranet van L1 verscheen schreef de RvC dat te doen "met het verzoek om een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken binnen L1 en om die voorzieningen te treffen die de organisatie weer in een rustig vaarwater brengen." Laatste wijziging: 10 februari 2021, 09:06

De Raad wil ook vragen om de benoeming van één of meer onafhankelijke functionarissen om tot een oplossing te komen. Volgens de Raad is er veel meer aan de hand binnen de organisatie van L1. De problemen zouden een jarenlange ontstaansgeschiedenis hebben en al veel langer spelen dan het huidige conflict rond de directeur. De problemen binnen L1 zijn complex en op dit moment niet op te lossen, vindt de RvC, die zich om die reden tot de Ondernemingskamer wendt.

Inmiddels is de situatie volgens de Raad van Commissarissen zo dat elk gesprek tot verdere escalatie lijkt te leiden, omdat de verschillende visies en feiten niet bespreekbaar zijn. “Daarmee worden de door ons geconstateerde fundamentele problemen zeker niet kleiner. Integendeel, in het proces van polarisatie dreigen, bewust of niet, grenzen verder overschreden te worden. De RvC heeft er kennis van genomen dat verschillende mensen, los van de inhoudelijk discussie en wat hun mening ook is, hun afschuw hebben uitgesproken over de persoonlijke manier waarop de bestuurder nu wordt aangevallen en dat de beeldvorming die rondom hem wordt gecreëerd, basale fatsoensnormen te buiten gaat.”

Directeur Peter Elbers trad in september 2020 aan als directeur en lag vrijwel direct overhoop met het personeel en de ondernemingsraad. De OR was niet gekend in dat benoemingsbesluit. Vervolgens wilde het personeel ook dat de Raad van Commissarissen zich zou beraden over hun positie. Sinds die tijd is de onrust in het bedrijf alleen maar tegenomen. Afgelopen week kwam het tot een uitbarsting. Er waren twee werkonderbrekingen nadat de directeur conceptplannen had ingediend waarbij de directie inzage kon krijgen in alle mails en internetverkeer van werknemers en hun sociale media. Ook zouden er verborgen camera’s op de redactie geïnstalleerd kunnen worden, als daar zwaarwegende redenen voor waren.

De NVJ wil weten wat de stap van de RvC betekent en wat hiervan de gevolgen en mogelijkheden zijn. “Wat we nog steeds belangrijk vinden is dat er snel een oplossing moet komen. De stap naar de Ondernemingskamer moet er niet toe leiden dat dit conflict nog lang voortduurt”, aldus omroepsecretaris Wais Shirbaz.

Het verzoek aan de Ondernemingskamer zal op de kortst mogelijke termijn worden ingediend. De Ondernemingsraad (OR) kan als belanghebbende zijn visie in die procedure inbrengen. De OR gaat zich beraden over vervolgstappen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.