Nieuwe leden NVJ november

— donderdag 25 maart 2021, 15:21 | 0 reacties, praat mee

Ondernemingsraad L1 vraagt rechter directeur en raad van commissarissen opzij te schuiven

De ondernemingsraad van de regionale omroep L1 vraagt de Ondernemingskamer om directeur Peter Elbers voor drie maanden te schorsen en aan de raad van commissarissen een lid toe te voegen dat als enige besluiten mag nemen. Dat staat in een verkorte versie van het verweerschrift dat de or donderdag aan het personeel heeft gestuurd. Laatste wijziging: 25 maart 2021, 15:23

De raad van commissarissen vroeg eerder aan de Ondernemingskamer om een onafhankelijke partij onderzoek te laten doet naar de ontstane situatie bij de omroep, de omgangsvormen en de cultuur binnen de omroep. De zaak wordt 8 april door de Ondernemingskamer behandeld.

De or heeft daarop een verweerschrift ingediend. Daar waar de raad van commissarissen een weg zoekt om directeur Elbers te behouden, blijft de ondernemingsraad vasthouden aan zijn vertrek.

In het verweerschrift gaat de or onder meer in op de verwijten van de raad van commissarissen richting L1-hoofdredacteur Leo Hauben en de oud-voorzitter van de ondernemingsraad. Hoe precies is niet aan het personeel verteld. Volgens de raad van commissarissen voert Hauben het verzet tegen Elbers aan en is de rol van de oud-voorzitter ook bedenkelijk.

Wel heeft de or duidelijk gemaakt dat hij niets ziet in het aanstellen van een onafhankelijke partij die onderzoek doet. In plaats daarvan vraagt de or de Ondernemingskamer dat besluit drie maanden uit te stellen. In de tussentijd wil de or dat de Ondernemingskamer de directeur en de raad van commissarissen opzij schuift en een persoon aanstelt die alle besluiten mag nemen.

De NVJ heeft besloten geen verweerschrift in te dienen. Daartoe waren ze door de raad van commissarissen wel in de gelegenheid gesteld. Wel heeft de vakorganisatie een verklaring opgesteld die als bijlage bij het verweerschrift is ingediend. In de verklaring geeft de NVJ aan zich zorgen te maken over de journalistieke onafhankelijkheid van de redactie van L1 zo lang er een actieve politica zitting heeft in de RvC, namelijk CDA-Statenlid Mirjam De­pondt-Oli­vers. Verder schrijft de NVJ dat zij ontevreden is over de manier waarop de redactieraad door de RvC wordt behandeld.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.