— maandag 30 augustus 2021, 10:40 | 1 reactie, praat mee

Onafhankelijke Russische media eisen eind aan register van ‘buitenlandse agenten’

AFP

Ruim twaalf onafhankelijke Russische mediabedrijven hebben in een open brief aan president Poetin opgeroepen het beleid rondom zogeheten 'buitenlandse agenten' aan te passen. Via een artikel in de Russische mediawet kan de overheid individuele journalisten en Russische media met buitenlandse investeerders eenvoudig op een zwarte lijst plaatsen.

Diverse mediabedrijven met bijvoorbeeld buitenlandse investeerders of journalisten die op enige manier internationaal gesteund worden krijgen zo een stempel. Artikelen en video’s moeten onder de wet vermelden dat ze met buitenlands geld zijn gefinancierd.

De mediabedrijven stellen dat de wet potentiële bronnen, investeerders en adverteerders afschrikt. De mediabedrijven noemen de wet daarmee een doodvonnis voor onafhankelijke media, meldt de Guardian. De wet is de laatste jaren vaak ingezet na onwelgevallige (onderzoeks)journalistiek.

Ook werden ngo’s en mensenrechtenorganisaties de laatste jaren als buitenlandse agenten geclassificeerd. Begin mei werd een Nederlandse stichting achter de onafhankelijke Russische nieuwssite VTimes tot buitenlands agent verklaard. Ook de Amerikaanse wereldomroep Radio Free Europe/Radio Liberty (tevens een van de ondertekenaars, red.) kreeg beperkingen opgelegd.

In de brief, onder meer ondertekend door dagblad Novaya Gazeta, wordt geëist dat de overheid stopt met het aanleggen van registers van buitenlandse en ‘ongewenste’ media en het omstreden wetsartikel intrekt. “Journalisten zijn geen buitenlandse agenten!, aldus de krant.

Verder moet volgens de ondertekenaars geweld tegen journalisten serieus worden onderzocht en moeten eindeloze ongefundeerde civielrechtelijke rechtszaken tegen journalisten worden gestopt.

Bekijk meer van

Rusland

Praat mee

1 reactie

Eduard Bekker, 30 augustus 2021, 16:52

Ja. Ergens knaagt het. Stel dat onze huis-aan-huisbladen, die allemaal dreigen te verdwijnen (hier in Den Haag is dat goeddeels als gebeurd) plotseling zouden worden gered door financiering uit Rusland. Of door China. Zouden we dat niet ook verdacht vinden?
Ik heb al een weerwoord, maar ik benieuwd naar dat van anderen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.