— dinsdag 18 mei 2021, 13:46 | 0 reacties, praat mee

Rusland: Nederlandse stichting achter Russische nieuwssite ‘buitenlands agent’

© Alexander Nemenov / AFP

De Russische autoriteiten hebben afgelopen vrijdag de Nederlandse Stichting 2 Oktober tot 'buitenlandse agent' aangemerkt. De stichting beheert de onafhankelijke Russische nieuwssite VTimes. Op dezelfde dag blokkeerde Rusland in het kader van wetgeving tegen buitenlandse inmenging ook rekeningen van de Amerikaanse wereldomroep Radio Free Europe/Radio Liberty.

Stichting 2 oktober ondersteunt onafhankelijke journalistiek in Rusland. De Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer is daarvan directeur. De stichting steunt ook de Engelstalige nieuwssite The Moscow Times.

VTimes werd afgelopen oktober gelanceerd door voormalige hoofdredacteuren en journalisten van Vedomosti, die bij de zakenkrant vertrokken na de benoeming van een pro-Kremlin-hoofdredacteur. De site belooft Vedomosti’s traditie van onafhankelijke en objectieve journalistiek levend te houden.

Volgens Russische wetgeving kan elke persoon of groep die buitenlandse financiering ontvangt worden aangemerkt als een buitenlandse agent. Bedrijven met dat label worden verplicht te rapporteren over hun activiteiten en financiën. Doen ze dat niet, volgen mogelijk fikse boetes. Andere mediakanalen moeten die bedrijven ook aanmerken als ‘buitenlandse agenten’, op straffe van boetes. 

De rekeningen van het Radio Free Europe/Radio Liberty-netwerk werden bevroren vanwege het niet betalen van boetes die eerder waren opgelegd voor het niet naleven van de buitenlandse agenten-wetgeving. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) roept de Russische autoriteiten op de rekeningen onmiddellijk te deblokkeren. Meer bij Moscow Times / CPJ / NRC

Lees ook:
Rusland: nieuwe mediawet wil ‘buitenlands agenten’ identificeren (3 december 2019)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.