— dinsdag 20 januari 2009, 08:55

Russische advocaat Politkovskaja vermoord

De Russische mensenrechtenadvocaat Stanislav Markelov (34) en de freelance journalist Anastasia Baboerova (25) van de kritische krant Novaja Gazeta zijn maandag op straat in het centrum van Moskou geliquideerd. De nog onbekende dader schoot het tweetal volgens berichten in het hoofd. Markelov trad op voor de familie van een vermoorde Tsjetsjeense journaliste. De moordenaar van de 18-jarige Elza Koengajeva kwam eind vorige week vervroegd vrij, nadat hij bijna tien jaar had vastgezeten voor zijn misdaad. Markelov had maandag in de voormiddag een persconferentie gehouden over de zaak, waarin hij bekendmaakte zich niet neer te leggen bij de omstreden vrijlating van Joeri Boedanov. De zaak wordt vergeleken met die van de in 2006 vermoorde journaliste Anna Politkovskaja, voor wie Markelov werkte. Politkovskaja schreef in de Novaja Gazeta veel over de zaak-Koengajeva, die voor haar symbool stond voor Russische mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië. Meer bij De Pers / NRC / de Volkskrant

Bekijk meer van

Rusland Anna Politkovskaja

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.