— vrijdag 20 mei 2022, 16:59 | 4 reacties, praat mee

Omtzigt: ‘Teveel aan voorlichters draagt niet bij aan nieuwe, open bestuurscultuur’

Pieter Omtzigt - © Bart Maat

Een teveel aan voorlichters draagt niet bij aan een nieuwe, open bestuurscultuur. Dat stelt Kamerlid Pieter Omtzigt, nu uit cijfers van het rijk blijkt dat het aantal communicatiemedewerkers er opnieuw is gestegen: naar maar liefst 851,7 fte. Laatste wijziging: 22 mei 2022, 08:57

Op vragen van Villamedia over de forse stijging (in de afgelopen vijf jaar met 34 procent) van het aantal communicatiemedewerkers bij het rijk, stelt Omtzigt: ‘Ik heb amendementen ingediend om te bezuinigen op de directoraten voorlichting. Nederland kampt met enorme uitdagingen: op het gebied van volkshuisvesting, energie, bestaanszekerheid. Voorlichting is een belangrijk stuk van overheidsbeleid en dient professioneel te gebeuren, maar ik zie liever echte, onafhankelijke onderzoeksinstellingen op genoemde terreinen, dan een stijging van het aantal voorlichters.’

Kamerlid Jasper van Dijk (SP), wiens partij al jaren pleit voor een stevige uitdunning van het aantal overheidsvoorlichters, is nog stelliger: ‘Deze cijfers zijn beschamend. Er gaat steeds meer geld naar communicatie en steeds minder naar content. Wij stellen voor om het budget voor communicatie te halveren en dat geld te besteden aan onafhankelijke journalistiek.’

Het rijk zelf schrijft de groei van het aantal communicatieprofessionals vooral toe aan maatschappelijke veranderingen ‘zoals de toename van het aantal sociale-mediakanalen in relatie tot de informatieplicht van de rijksoverheid’.
Bij genoemde groeicijfers is niet de 25 fte meegeteld dat werkzaam is in het tijdelijk team coronacommunicatie (VWS). Dat team wordt dit jaar afgebouwd.

Zie ook Adformatie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Wim Theunisse, 20 mei 2022, 22:12

Tja, als men over de bestuurscultuur spreekt lijkt het mij verstandiger om het BEEST bij de naam te noemen.
Pieter bedoelt de bestuurscultuur van de overheid.
Ik vind dat het woord bestuurscultuur moet worden vervangen door een totaal andere begripsvorm, namelijk “de ministeries runnen het overheidsgebeuren als een bedrijf” en dat maakt het functioneren van de ambtenaren veel kwalijker gelet op de problemen in Groningen, de toeslagen affaire, alle foute aankopen door het Rijks Inkoop Bureau, het kost al tientallen jarenlang vele miljarden en het is allemaal gewoon weggesmeten geld.
Is het dan vreemd dat er meer dan 30.000 mensen op straat leven, is het vreemd dat mensen zorg mijden, het aantal zelfmoorden neemt ook toe met vele honderden procenten.
De reden?
De ambtenaren zijn er niet voor ons maar wij zijn er voor de ambtenaren.
Wij zijn, alle nederlanders tezamen, de voedingsbodem die door de ambtenaren geëxploiteerd worden.
Uitbuiten en uitputten van het volk, onthoudt hen de zorg en behoefte aan veiligheid.
Hitler zou er trots op zijn.

Wim Theunisse, 20 mei 2022, 22:18

Wat alles nog erger maakt is dat ambtenaren niet vervolgd kunnen worden.
Op dezelfde wijze beschermde nazi Duitsland het eigen systeem.

Wim Theunisse, 20 mei 2022, 22:22

Tot op heden.

photopress, 22 mei 2022, 09:05

Sluit me volledig aan bij wat
Hier staat beschreven.
Het heeft al aan waarom journalisten zo graag de overheid faciliteren als het om informatie gaat die zij bijvoorbeeld onder de aandacht willen brengen bij de onschuldige Hollander .
De Roverheid schuwt niets en hebben al niets te vrezen van journalisten.
De reden is hier al beschreven,als je de Roverheid faciliteert dan krijg je een baan in den haag of als voorlichter ergens op een ministerie.
Vandaar dat men zo de feiten naar hun hand kunnen zetten.
Vele van mijn oud collega’s zijn al op deze manier bij de Roverheid indienst gekomen .
Jammer dat er veel collega’s zijn die zich hiervoor laten strikken en vervolgens hun oud collega’s proberen voor de Roverheid een spaak in het wiel te steken ook al weten ze zelf beter.
Maar ja bij de Roverheid kan je niet ontslagen worden dus wat de heer. Omtzigt beschrijft klopt helemaal

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.