training eu starters

— maandag 11 oktober 2021, 13:27 | 0 reacties, praat mee

Omtzigt: “Stop meer geld in doordacht beleid dan de communicatie daarvan”

© Remko de Waal

Pieter Omtzigt stelt in een opinie in Trouw dat de overheid meer geld moet besteden aan doordacht beleid, dan aan de communicatie van dit beleid. Bij de Algemene Financiële Beschouwingen heeft hij daarom twaalf amendementen ingediend, om het budget van de 800 persvoorlichters terug te dringen en daarvan vijftig fte's te gebruiken voor twee nieuwe adviesraden. Laatste wijziging: 11 oktober 2021, 13:27

Omtzigt schrijft dat dit probleem al langer speelt. Eind 2009 werd in de Tweede Kamer een rapport gepresenteerd, waarin werd gepleit voor terugdringing van het aantal formatieplaatsen voor departementale persvoorlichters. De verhouding tussen enerzijds journalisten en anderzijds persvoorlichters was zoek; destijds was deze verhouding één staat tot drie: per journalist waren er drie persvoorlichters. Volgens Omtzigt is dit in de loop van de tijd nog veel erger geworden.

Op het moment zijn er op de departementen 800 persvoorlichters aan het werk, 200 meer dan vier jaar geleden. Vorig jaar werd 3,2 miljoen euro uitgegeven aan externe adviseurs en voorlichters. Omtzigt: “Natuurlijk is het belangrijk dat burgers op een juiste manier worden geïnformeerd, zeker in tijden van de coronapandemie. Maar vergelijk die 800 mensen nou eens met de minder dan 100 mensen die bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en bij alle andere adviesraden samen werken.” Volgens Omtzigt is er een ‘leger’ aan mensen om een boodschap te verkopen, maar een te kleine groep die daadwerkelijk advies geeft over beleidsrichting. “Die rollen moeten worden omgedraaid.”

Bekijk meer van

Pieter Omtzigt

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.