vlaams-nedellandse-beurs

— vrijdag 3 mei 2019, 08:54 | 0 reacties, praat mee

Omroepen willen geen uitzondering voor Van Nieuwkerk wat salaris betreft

ANP

Omroepen vinden niet dat er voor DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk een uitzondering gemaakt moet worden op de Wet normering topinkomen (WNT). Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl. BNNVARA’s mediadirecteur Gert-Jan Hox stelde donderdag in het Algemeen Dagblad zo’n uitzondering te willen voor Van Nieuwkerk, uit angst dat deze anders naar een commerciële omroep zou vertrekken. Laatste wijziging: 3 mei 2019, 08:57

Zowel AVROTROS, KRO-NCRV en EO stellen tegenover NU.nl niet voor een uitzondering te zijn. “We staan achter het beleid zoals de NPO dat geformuleerd heeft, dat mensen zich houden aan de Wet normering topinkomen, aldus een woordvoerder van AVROTROS. KRO-NCRV stelt dat het “niet vindt dat er uitzonderingen moeten worden gemaakt op de salarisregels”. De EO vindt dat de belangrijkste prikkel om bij de publieke omroep te werken niet geld moet zijn, maar de motivatie om iets voor de samenleving te doen.

De WNT werd in 2012 in het leven geroepen en schrijft voor dat mensen in publieke functies niet meer mogen verdienen dan een minister Dat komt neer op een salaris van 194.000 euro. Van Nieuwkerk verdiende in 2018 nog 363.000 euro. Hij valt nu, net als andere presentatoren die boven de WNT-norm verdienen, onder een overgangsregel. Na de zomer van 2020 moet Van Nieuwkerk van de wet genoegen nemen met 194.000 euro.

De smeekbede van Hox is bij minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media in ieder geval aan dovemansoren gericht. Slob stelde donderdag in een reactie aan de NOS geen behoefte te hebben aan uitzonderingen voor toppresentatoren. Slob: “We willen als kabinet juist af van allerlei uitzonderingen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.