website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Omroepen willen geen uitzondering voor Van Nieuwkerk wat salaris betreft

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 3 mei 2019, 08:54

ANP

ANP

Nieuws Omroepen vinden niet dat er voor DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk een uitzondering gemaakt moet worden op de Wet normering topinkomen (WNT). Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl. BNNVARA’s mediadirecteur Gert-Jan Hox stelde donderdag in het Algemeen Dagblad zo’n uitzondering te willen voor Van Nieuwkerk, uit angst dat deze anders naar een commerciële omroep zou vertrekken.

Zowel AVROTROS, KRO-NCRV en EO stellen tegenover NU.nl niet voor een uitzondering te zijn. “We staan achter het beleid zoals de NPO dat geformuleerd heeft, dat mensen zich houden aan de Wet normering topinkomen, aldus een woordvoerder van AVROTROS. KRO-NCRV stelt dat het “niet vindt dat er uitzonderingen moeten worden gemaakt op de salarisregels”. De EO vindt dat de belangrijkste prikkel om bij de publieke omroep te werken niet geld moet zijn, maar de motivatie om iets voor de samenleving te doen.

De WNT werd in 2012 in het leven geroepen en schrijft voor dat mensen in publieke functies niet meer mogen verdienen dan een minister Dat komt neer op een salaris van 194.000 euro. Van Nieuwkerk verdiende in 2018 nog 363.000 euro. Hij valt nu, net als andere presentatoren die boven de WNT-norm verdienen, onder een overgangsregel. Na de zomer van 2020 moet Van Nieuwkerk van de wet genoegen nemen met 194.000 euro.

De smeekbede van Hox is bij minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media in ieder geval aan dovemansoren gericht. Slob stelde donderdag in een reactie aan de NOS geen behoefte te hebben aan uitzonderingen voor toppresentatoren. Slob: “We willen als kabinet juist af van allerlei uitzonderingen.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.