data als kans

— dinsdag 23 oktober 2018, 09:53 | 1 reactie, praat mee

Publieke omroepen laten register nevenfuncties leeg

© Jeroen Jumelet/ANP

Publieke omroepen en hun medewerkers houden zich niet aan de verplichting een openbaar register over nevenactiviteiten bij te houden. Dat schrijft De Telegraaf. De verplichting geldt sinds 1 januari. Volgens enkele omroepen is niet vastgelegd wanneer het register moet worden bijgewerkt en doen ze dat aan het einde van het jaar. Laatste wijziging: 16 mei 2019, 11:48

De NPO stelde bij de aanscherping van de gedragsregels dat deze bedoeld is om de onafhankelijkheid van de publieke omroep ’verder te verankeren en te borgen’. Bijna tien maanden na dato is er echter niet één omroep die nevenactiviteiten van presentatoren meldt.

De NOS laat weten dat volgens hen alleen hoofdredacteuren onder de NPO Code vallen. Die gedragscode noemt echter ook ’anchors’, de categorie waarin Steenhuizen en Trip vallen, als voorbeeld van functionarissen wier nevenfuncties totale transparantie vereisen.

KRO-NCRV zegt later dit jaar ’uit te vragen’ welke nevenwerkzaamheden er plaatsvinden. ‘Daarna zal het register worden geactualiseerd en aangevuld.’ BNNVARA sluit zich bij die uitleg aan.

Een woordvoerder van de NPO benadrukt dat de organisatie het ’erg belangrijk’ vindt dat omroepen de gehele code naleven.

Op het niet naleven van de code staan sancties die kunnen oplopen tot kortingen op het budget van de omroepen.

De code bepaalt, dat een nevenfunctie iets is wat een medewerker doet omdat het hoort bij zijn hoofdfunctie, dus ‘in de hoedanigheid van’. In dat geval mag er onder meer geen sprake zijn van mogelijke belangen tegenstelling en een extra beloning.

Over activiteiten die niet als nevenfunctie betiteld worden, is veel minder geregeld. Daarover meldt de code slechts: Een medewerker die een nevenfunctie wil vervullen die niet voortvloeit uit zijn hoofdfunctie, bespreekt dit voornemen binnen de mediaorganisatie met de leidinggevende. De compliance officer kan hierover advies gevraagd worden.

De Telegraaf valt vooral over dit soort activiteiten en constateert dat er flink op los geschnabbeld wordt. Matthijs van Nieuwkerk, Yvon Jaspers en 8 uur journaal-presentatoren Rob Trip en Annechien Steenhuizen zijn op verschillende podia aangetroffen.

Alleen bepaalt de code daar dus weinig over. Blijft overeind dat nevenfuncties als bedoeld in de code nog niet door de omroepen zijn gemeld.

Governance Code Publieke Omroep (.pdf)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

GJ de Groot, 30 oktober 2018, 16:11

Het zou zo maar kunnen dat wat als nevenfunctie omschreven wordt, qua inkomen hoofdfunctie is. Dan zou je kunnen zeggen dat het geen nevenfunctie is en daarom niet gemeld hoeft te worden. Wat daar ook van zij, de regeling is lacuneus en behoeft daarom onmiddellijke aanscherping om serieus genomen te worden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.