onderzoek covid en journalistiek

— donderdag 10 maart 2016, 15:36 | 0 reacties, praat mee

Omroep Max krijgt lagere boete voor Heel Holland Bakt

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de boete die het heeft opgelegd aan Omroep Max verlaagd van 162.000 euro naar 145.800 euro. De omroep kreeg de boete omdat Ahold tijdens het tweede seizoen van het programma Heel Holland Bakt een uitgebreide en exclusieve Heel Holland Bakt-productlijn op de markt bracht.

Omroep Max heeft dit volgens het Commissariaat mogelijk gemaakt door de merchandiserechten op het programma Heel Holland Bakt uit handen te geven. Die bleven bij BBC Worldwide Limited. Heel Holland Bakt is gebaseerd op het succesvolle format `The Great British Bake Off` van
BBC Worldwide Limited. Zij hebben ook afspraken gemaakt met Ahold. Daarmee heeft Ahold kunnen profiteren van het succes van een met publiek geld gefinancierd programma. En daarmee heeft Omroep Max het dienstbaarheidsverbod in de Mediawet overtreden. De omroep noemde de boete destijds buitenproportioneel hoog en tekende bezwaar aan.

Het CvdM is opnieuw van oordeel dat Omroep Max, door het overdragen van de merchandiserechten, tekort is geschoten in zijn zorgplicht om “dienstbaarheid aan het maken van meer dan normale winst of behalen van ander concurrentievoordeel door derden te voorkomen”. De boete is met tien procent verlaagd omdat het CvdM niet eerder expliciet heeft geoordeeld dat het dienstbaarheidsverbod ook ziet op situaties zoals deze. Ook het feit dat Omroep Max uit eigen beweging heeft ingespannen om aanhakende reclame te voorkomen en zich heeft ingespannen “om de mogelijkheden voor derden om meer dan normale winst of ander concurrentievoordeel met de uitzendingen van zijn programma Heel Holland Bakt te behalen, te beperken” heeft tot de verlaging van de boete geleid. Meer bij CvdM

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.