website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

OM zet vervolging lek burgemeestersbenoeming Den Bosch door

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in lekken op dinsdag 4 december 2018, 09:37

© Koen Suyk / ANP

Nieuws Het Openbaar Ministerie (OM) gaat door met de rechtszaak tegen twee mannen die verdacht worden van het lekken van vertrouwelijke informatie bij de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Het OM blies een eerste regiezitting af, toen bleek dat bij het onderzoek naar het lek ook de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad verzameld waren.

Toen bekend werd dat de belgegevens van journalist Jos van de Ven waren opgevraagd en toen later bleek dat ze ook nog een gesprek van de journalist met een van de verdachten had op willen nemen ontstond er veel ophef. Justitie gaf aan dat er fouten gemaakt waren en het OM wilde de zaak opnieuw bekijken. Alle informatie die betrekking had op de journalist is nu uit het dossier verwijderd. Volgens het OM blijft er nog genoeg bewijs over dat de twee hun geheimhoudingsplicht geschonden hebben.

De verdachten zijn een raadslid en een voormalig wethouder. Het OM denkt dat het raadslid als lid van de vertrouwenscommissie de namen van de kandidaten naar de toenmalig wethouder doorspeelde, die op zijn beurt een journalist van het Brabants Dagblad tipte. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet bekend. Meer bij Omroep Brabant / NOS / Openbaar Ministerie

Lees ook:
OM blaast begin strafzaak over lekken burgemeestersbenoeming Den Bosch af (17 juli 2018)
‘Justitie plande afluisterpoging BD-journalist’ (12 juni 2018)
Politie vroeg telefoongegevens journalist Brabants Dagblad op (8 juni 2018)
OM ‘betreurt opvragen belgegevens journalist Brabants Dagblad’ (8 juni 2018)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.