website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

OM ‘betreurt opvragen belgegevens journalist Brabants Dagblad’

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in bron op vrijdag 8 juni 2018, 14:58

Ambtsketting burgemeester

Ambtsketting burgemeester - © Koen Suyk

Nieuws UPDATE Het Openbaar Ministerie betreurt het opvragen van de telefoongegevens Brabants Dagblad-journalist Jos van de Ven. Dat heeft het OM laten weten aan het Brabants Dagblad. Hoofdredacteur Lucas van Houtert zegt in een eerste reactie tevreden te zijn met de bekendmaking van het OM.

Hij wil nog wel weten of de belgegevens van de journalist ook worden verwijderd uit het dossier.

Justitie hoopte via de belgegevens bewijs te verzamelen tegen twee politici die zouden hebben gelekt over de Bossche burgemeestersbenoeming.

De top van het Openbaar Ministerie liet eerder al aan Van Houtert weten van niets te weten over het opvragen van de telefoongegevens van de journalist Jos van de Ven. “Duidelijk is dat het intern dus niet op de goede manier is gegaan”, aldus Van Houtert. “Maar zelfs al was het wél langs het college gegaan dan is het wat ons betreft nog niet goed goed.” Journalisten hebben recht op bronbescherming en er moet volgens de hoofdredacteur sprake zijn van een belang van leven en dood of nationale veiligheid, voordat dergelijke gegevens kunnen worden opgevraagd.

“Wij balen enorm dat de belgegevens zijn opgevraagd. Justitie zegt wel dat Jos van de Ven niet het doelwit was van het onderzoek, maar het gaat om het onderzoek naar het lekken van informatie over de burgemeesterbenoeming. Daarmee is Jos ook een doel in het onderzoek”, aldus Van Houtert. Jos van de Ven heeft veel geschreven over die benoeming in Den Bosch. Zijn bronnen deden dat op basis van anonimiteit. Het lekken van informatie over een burgemeestersbenoeming is een misdrijf.

Het OM-Oost Brabant bestudeert wat de gevolgen van het opvragen van de belgegevens van de journalist kunnen zijn voor deze strafzaak. De twee verdachten zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. herman, 9 juni 2018, 14:36

    Elke keer wordt van ‘overheidswege’ iets betreurd!
    Boer pas op je kippen…...........

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.