word studentlid

— vrijdag 8 juni 2018, 14:58 | 1 reactie, praat mee

OM ‘betreurt opvragen belgegevens journalist Brabants Dagblad’

OM ‘betreurt opvragen belgegevens journalist Brabants Dagblad’
Ambtsketting burgemeester - © Koen Suyk

UPDATE Het Openbaar Ministerie betreurt het opvragen van de telefoongegevens Brabants Dagblad-journalist Jos van de Ven. Dat heeft het OM laten weten aan het Brabants Dagblad. Hoofdredacteur Lucas van Houtert zegt in een eerste reactie tevreden te zijn met de bekendmaking van het OM. Laatste wijziging: 11 juni 2018, 09:23

Hij wil nog wel weten of de belgegevens van de journalist ook worden verwijderd uit het dossier.

Justitie hoopte via de belgegevens bewijs te verzamelen tegen twee politici die zouden hebben gelekt over de Bossche burgemeestersbenoeming.

De top van het Openbaar Ministerie liet eerder al aan Van Houtert weten van niets te weten over het opvragen van de telefoongegevens van de journalist Jos van de Ven. “Duidelijk is dat het intern dus niet op de goede manier is gegaan”, aldus Van Houtert. “Maar zelfs al was het wél langs het college gegaan dan is het wat ons betreft nog niet goed goed.” Journalisten hebben recht op bronbescherming en er moet volgens de hoofdredacteur sprake zijn van een belang van leven en dood of nationale veiligheid, voordat dergelijke gegevens kunnen worden opgevraagd.

“Wij balen enorm dat de belgegevens zijn opgevraagd. Justitie zegt wel dat Jos van de Ven niet het doelwit was van het onderzoek, maar het gaat om het onderzoek naar het lekken van informatie over de burgemeesterbenoeming. Daarmee is Jos ook een doel in het onderzoek”, aldus Van Houtert. Jos van de Ven heeft veel geschreven over die benoeming in Den Bosch. Zijn bronnen deden dat op basis van anonimiteit. Het lekken van informatie over een burgemeestersbenoeming is een misdrijf.

Het OM-Oost Brabant bestudeert wat de gevolgen van het opvragen van de belgegevens van de journalist kunnen zijn voor deze strafzaak. De twee verdachten zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

herman, 9 juni 2018, 14:36

Elke keer wordt van ‘overheidswege’ iets betreurd!
Boer pas op je kippen…...........

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.