banner festival 23

— vrijdag 8 juni 2018, 08:07 | 0 reacties, praat mee

Politie vroeg telefoongegevens journalist Brabants Dagblad op

De politie heeft de telefoongegevens opgevraagd van een journalist van het Brabants Dagblad en deze ook gekregen. Uit de gegevens kan worden afgeleid met wie verslaggever Jos van de Ven op welk moment gebeld heeft. Van de Ven deed onderzoek naar de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Laatste wijziging: 8 juni 2018, 13:07

Dat meldt het Brabants Dagblad nadat meerdere bronnen het incident aan de krant meldden. Hoofdredacteur Lucas van Houtert noemt het opvragen van de gegevens “een onacceptabele belemmering van ons journalistieke werk. De overheid trekt de luiken al steeds verder dicht, nu zet justitie ook druk op de journalistiek. Een Openbaar Ministerie dat jaagt op telefooncontacten van journalisten, het is on-Nederlands en als je er even over nadenkt: schokkend”.

Killing effect
De Nederlandse Vereniging van Journalisten sluit zich aan bij Van Houtert. “Dit is onverstandig en onverantwoordelijk. Het heeft een enorm killing effect op het functioneren van journalisten”, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning tegenover het Brabants Dagblad. “Mensen gaan wel drie keer nadenken voor ze een journalist bellen om een misstand aan de kaak te stellen.”

Justitie wil volgens de krant niet zeggen over het opvragen van de gegevens, al benadrukt ze wel dat er geen onderzoek naar Van de Ven zelf loopt. Het onderzoek waar de gegevens voor zijn opgevraagd is in juli 2017 gestart, nadat de Commissaris van de Koning aangifte deed van een mogelijk lek in de vertrouwenscommissie. Het Brabants Dagblad publiceerde destijds informatie die aan de kandidaten voor het burgemeesterschap was verstrekt. Voor het lekken zijn inmiddels twee mensen aangehouden. Ook daar schreef het Brabants Dagblad over.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.