‘Justitie plande afluisterpoging BD-journalist’

Vorige week stelde het Openbaar Ministerie (OM) in een verklaring dat het opvragen van telefoongegevens Brabants Dagblad-journalist Jos van de Ven te ver was gegaan. Nu blijkt dat Justitie van plan was om Van de Ven in een horecagelegenheid af te luisteren, hetgeen uiteindelijk alleen door tijdgebrek mislukte.
Justitie hoopte via de belgegevens bewijs te verzamelen tegen twee politici die zouden hebben gelekt over de benoeming van de burgemeester van Den Bosch. Nu blijkt dus een afluisterpoging te zijn opgezet, voor een moment waarop Van de Ven met een van de verdachten zou spreken.
Nadat het afluisteren mislukte zijn telefoongesprekken tussen de verdachte en de journalist afgeluisterd, bevestigt hoofdofficier Heleen Rutgers tegenover het Brabants Dagblad/
Volgens Rutgers is het OM blij dat het afluisteren uiteindelijk niet is gelukt, omdat het middel in strijd is met regels rond bronbescherming. “Het was een dwangmiddel dat we wilden inzetten tegen de verdachte, niet tegen de journalist. Als dan blijkt dat de verdachte een afspraak met een journalist heeft, moeten we dat middel niet inzetten.”
Hoofdredacteur Lucas van Houtert veroordeelt de afluisterpoging en het aftappen van de telefoongesprekken met zijn verslaggever. “Dat justitie de verdachte op de korrel had en niet onze verslaggever, doet niet ter zake. Op het moment zelf was duidelijk dat een gesprek van een journalist werd afgetapt. Dat gebeurde willens en wetens en justitie heeft het opgenomen in het dossier.”
Opmerkelijk genoeg is het nog maar de vraag of de gegevens die in het strafdossier zijn opgenomen nog wel verwijderd kunnen worden, voor de rechtszaak later dit jaar dient. Het Brabants Dagblad eist vernietiging, maar een besluit daarover duurt mogelijk nog weken, aldus het OM. Meer in het Brabants Dagblad
Praat mee