word studentlid

— woensdag 28 februari 2024, 16:47 | 0 reacties, praat mee

OM: moordverdachte De Vries niet onder druk, liep ‘te pronken’

OM: moordverdachte De Vries niet onder druk, liep ‘te pronken’
Juli 2021: de bloemenzee op de lange Leidsedwarsstraat waar journalist Peter R de Vries werd neergeschoten. Hij overleed later die maand aan zijn verwondingen. | ANP

Justitie ziet nergens aanwijzingen dat vermeend 'moordmakelaar' Krystian M. bij de liquidatie van Peter R. de Vries in 2021 dermate onder druk stond van anderen, dat hij zich niet aan de moordplannen kon onttrekken. In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp verwezen de aanklaagsters de korte verklaring die M. hierover onlangs aflegde woensdag naar het rijk der fabelen. Volgens hen blijkt uit het verzamelde bewijs juist dat de 28-jarige Pool trots was op zijn positie. "Hij liep ermee te pronken", aldus de officieren van justitie. Laatste wijziging: 28 februari 2024, 16:55

De Vries werd 6 juli 2021 neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. Voor zijn veronderstelde rol bij de liquidatie eiste justitie eind vorige maand levenslang tegen M., net als tegen vermoed schutter Delano G. (24) en chauffeur Kamil E. (37). De advocaat van M. stelde eerder deze maand tijdens zijn verdediging dat het Openbaar Ministerie met die eis de plank missloeg. Zijn cliënt was “geen spin in het web, maar zelf verstrikt geraakt in een web waar je niet meer uitkomt”.

M. zelf heeft lang gezwegen, maar verkondigde eind januari ineens dat hij onder druk berichten had verstuurd. Hij zei tegen de nabestaanden van De Vries dat het hem speet en hij bood zijn excuses aan. Meer dan die summiere toelichting op zijn rol gaf hij niet. “Dat heeft te maken met mijn veiligheid.” Vragen van de rechtbank wilde hij niet beantwoorden.

“Nietszeggend”, noemden de aanklagers zijn verklaring woensdag in hun reactie op de verweren van de verdachten en hun advocaten. Zij benadrukten dat M. twee jaar lang zijn kaken op elkaar heeft gehouden en vorige maand onder het mom van een spijtbetuiging ineens zijn eigen rol kleiner probeerde te maken. “Hij zegt dat hij alleen doorgeefluik was van berichten. Maar hij regelde alles en hield zich rond de aanslag zeer actief bezig met de aansturing.”

Dat M. heeft gehandeld in opdracht van anderen is volgens de aanklagers “strafrechtelijk niet relevant”. Het onderzoek naar “het hogere echelon” in de moordzaak is nog wel in volle gang. Justitie vermoedt dat de opdracht voor de moord op De Vries van Ridouan Taghi komt. Hij kreeg dinsdag levenslang in liquidatieproces Marengo. De Vries (64) was vertrouwenspersoon van de kroongetuige in die zaak.

Woensdagmiddag en donderdag is het woord in de strafzaak over de moord op De Vries nog eenmaal aan de advocaten en hebben de negen verdachten nog het recht op het laatste woord. De uitspraak is op 12 juni.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.