persveilig seminar

— vrijdag 18 december 2020, 11:15 | 0 reacties, praat mee

OM eist boete tegen journalist De Gelderlander na aankoop illegaal vuurwerk

© Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 1500 euro boete, waarvan 750 voorwaardelijk, tegen een journalist van De Gelderlander voor het kopen van zes stuks illegaal zwaar vuurwerk nabij Veenendaal voor een journalistiek verhaal, meldt De Gelderlander.

De journalist wilde vorig jaar onderzoeken of en zo ja hoe eenvoudig het was, om via social media aan illegaal vuurwerk te komen. Via een chatgroep van Telegram was het voor de journalist mogelijk om eind vorig jaar zes cobra’s te kopen. Hij heeft het vuurwerk uiteindelijk ingeleverd bij de politie.

De officier van justitie vindt dat er geen journalistieke noodzaak was om de grens van een strafbaar feit over te steken. Volgens de aanklager waren er al verhalen gemaakt over het feit dat er via sociale media aan vuurwerk te komen is.

De krant is het daar niet mee eens. De journalist had in overleg met chefs en de hoofdredacteur de beslissing genomen en het was ook eerst getoetst bij de juridische afdeling van de krant. De advocaat van de journalist bepleitte dat de journalist ontslagen moest worden van rechtsvervolging.

De uitspraak van de rechtbank volgt 31 december. Meer bij De Gelderlander

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.