website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

OM past mediacontracten aan

Linda Nab — Geplaatst in Journalistiek op Tuesday 9 January 2018, 10:10

© Jerry Lampen | ANP

Nieuws Het Openbaar Ministerie gaat de regels aanpassen als het gaat om het verstrekken van beeld- en geluidsmateriaal over het werk van politie en OM aan journalisten. Dat meldt het televisieprogramma De Monitor, dat onderzoek doet naar uitingen van de politie online en op televisie. De mediacontracten worden nader onder de loep genomen nadat de rechter het OM onlangs op te vingers tikte omdat het SBS6 beelden van een verdachtenverhoor heeft gegeven, die in 2014 zijn uitgezonden in een documentaire.

SBS6 zond in 2014 een documentaire uit over het politie-onderzoek naar een dubbele moord op een bejaard echtpaar in Amsterdam Noord, in 1997, waar vijftien jaar later twee mannen voor werden veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf. Twee officieren van justitie verleenden hun medewerking aan de documentaire, en ook werd toestemming gegeven om de opnames van de verhoren in de productie op te nemen.

Eén van de veroordeelde mannen besloot daarop aangifte te doen tegen het OM. Met succes. De rechter oordeelde dat er sprake was van ‘schending van het ambtsgeheim’. Gerard Spong, advocaat van de veroordeelde man, noemt het een unieke zaak. ‘Ik heb dit nog nooit eerder gemaakt en ik ben er ook van geschrokken.’

Het OM heeft na deze uitspraak aan De Monitor laten weten de mediacontracten die tot nu toe werden gebruikt, te herzien.

Meer bij De Monitor

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.