persveilig seminar

— dinsdag 12 januari 2021, 09:21 | 2 reacties, praat mee

Akwasi niet vervolgd voor gedragingen tijdens EO-interview

© Anneke Janssen

Rapper Akwasi wordt niet vervolgd voor het incident van 28 december waarbij hij tijdens een EO-interview wegliep, twee laptops meenam en interviewer Hans van der Steeg dwong om de opnames te verwijderen, zo heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandagavond laten weten.

Daarbij speelt mee dat de benadeelde partij geen aangifte heeft gedaan”, laat woordvoerder Evert Boerstra aan Het Parool weten.

Akwasi liep vorige week boos weg bij een interview met het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. Hij dwong de makers om de gemaakte opnames te wissen en nam twee laptops mee. Volgens Akwasi zou er te lang zijn doorgevraagd over uitspraken die hij op de Dam had gedaan.

De rapper heeft dit weekend laten weten zich na het EO-incident te beraden op zijn positie binnen Omroep ZWART, waarvan hij medeoprichter is.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

GJ de Groot, 12 januari 2021, 15:58

A. wordt niet vervolgd, omdat de EO geen aangifte deed. Dat roept de nodige vragen op. De EO vindt het niet opportuun om aangifte te doen, wellicht om de relatie met A. (verder) te beschadigen. Anderzijds is wat A. gedaan heeft, kennelijk wél strafbaar, nu het stelt af te zien van vervolging ómdat de EO geen aangifte deed. Aangifte is zelden een eis voor vervolging, ook hier niet.
A. loopt nog met een voorwaardelijk sepot als enkelband en gaat weer over de schreef. Is het bij het OM staande praktijk dat iemand die zich niet kan beheersen dat zomaar twee straffeloos kan doen?
Momenteel staat de persvrijheid bij sommigen ter discussie: bedreiging als hier, het hinderen van journalisten door apparatuur onklaar te maken, door journalisten (trouwens ook anderen als politici) te bedreigen door hun huisadres bekend te maken en zelfs (ook nog op ongebruikelijke tijd) te bezoeken, brengen de persvrijheid in diskrediet, zeg maar in gevaar. Het OM is bij uitstek de organisatie om de normen te handhaven en het geeft hier volkomen ten onrechte niet thuis.
Nu de EO niets doet, is het mijns inziens aan een beroeps- cq belangenvereniging als de NVJ beklag ex 12 Sv. doen: zo’n vereniging is dunkt mij belanghebbende in de zin van de wet.

GJ de Groot, 12 januari 2021, 16:23

Oeps, een verschrijving: ‘om de relatie met A. NIET (verder) te beschadigen.’

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.