— maandag 16 juli 2018, 15:40 | 0 reacties, praat mee

OM: geen andere medewerkers AD en RTV Rijnmond afgeluisterd dan fotograaf Bremer

© CC0 / MaxPixel

Er zijn in het afgelopen jaar geen medewerkers van RTV Rijnmond of het AD afgeluisterd. Dat heeft het Openbaar Ministerie gezegd naar aanleiding van vragen van de twee mediaorganisaties. Zij wilden duidelijkheid van Justitie nadat bekend werd dat een freelance medewerker van hen, fotojournalist Joey Bremer van MediaTV, was afgeluisterd.

Bremer werd afgeluisterd vanwege een onderzoek naar een politieagent die informatie zou hebben gelekt. Het was het derde incident in korte tijd waarbij opsporingsmethoden waren ingezet tegen journalisten. Dit gebeurde zonder dat de vereiste toestemming was gevraagd en verkregen. Het AD en RTV Rijnmond wilden meerdere vragen beantwoord zien en de garantie dat deze illegale praktijken in de toekomst niet meer gebeuren.

Waarnemend hoofdofficier René de Beukelaer van het parket Rotterdam heeft toegezegd dat het OM onder zijn leiding zich aan de geldende regels zal houden. Alleen onder zeer strikte voorwaarden en met de juiste toestemming mogen opsporingsmethoden worden ingezet tegen journalisten. Het OM heeft inmiddels excuses gemaakt aan de fotograaf.

In oktober treedt een wet in werking waarin de bronbescherming van journalisten wettelijk is vastgelegd.Meer bij RTV Rijnmond / AD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.