training eu starters

— woensdag 20 januari 2016, 14:04 | 0 reacties, praat mee

OM eist opnieuw veroordeling voor AIVD-lek

Flickr CC BY-SA 2.0 / ssalonso

Een voormalig AIVD-medewerker die in 2009 twee keer geheime informatie aan De Telegraaf lekte, moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt alsnog de cel in. Dat meldt het OM. Nadat de man in 2013 samen met zijn eveneens verdachte vriendin in hoger beroep veroordeeld werd tot gevangenisstraf, vernietigde het Hooggerechtshof in Den Haag de uitspraak. De Hoge Raad vond dat het hof niet voldoende duidelijk had gemaakt in hoeverre de man bij de zaak betrokken was geweest. De straf van zijn vriendin (16 maanden) bleef wel gehandhaafd. Laatste wijziging: 21 januari 2016, 16:25

Omdat de uitspraak tegen de man door het Hooggerechtshof is vernietigd werd de zaak woensdag overgedaan. Naast een werkstraf van 120 uur eist het OM een celstraf van acht maanden, waarvan er vier voorwaardelijk zijn. De advocaat-generaal van het OM stelde woensdag dat uit het dossier wel degelijk blijkt dat de man betrokken was bij het doorspelen van informatie aan een journalist van De Telegraaf. “Hij heeft de contacten tot stand gebracht en hij had de contacten met de journaliste. Ook al kwam de actuele informatie van zijn vriendin, de rol van verdachte beperkte zich niet tot die van medeplichtige. Alle initiatief kwam van hem en hij heeft nauw en volledig met zijn vriendin samengewerkt.”

Het lekken leidde in 2009 tot meerdere publicaties in De Telegraaf, waarin onder andere de rol van de AIVD in de voorlichting rondom de Irak-oorlog uit de doeken werd gedaan. Na de publicaties deed de inlichtingendienst een inval in de woning van Telegraaf-verslaggever Jolande van der Graaf en werd haar telefoon getapt. Dat laatste werd in 2010 door de rechtbank buitenproportioneel genoemd, waarna de twee oud-AIVD’ers in eerste instantie werden vrijgesproken. Hoewel het afluisteren gezien werd als ‘niet-proportioneel’, zijn aan dat feit zelf geen gevolgen meer verbonden.

De uitspraak volgt naar verwachting over twee weken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.