anner smart octo

— vrijdag 19 juni 2009, 13:39 | 5 reacties, praat mee

‘Geheime documenten bij journaliste’

In de woning van Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf zijn mogelijk staatsgeheime documenten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) aangetroffen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag laten weten. De huiszoeking werd donderdag gedaan na de arrestatie van een medewerker van de AIVD en een oud-medewerker. Zij worden verdacht van het lekken van de geheime informatie aan de verslaggeefster. Van der Graaf publiceerde de afgelopen maanden artikelen over de AIVD. De journaliste weigerde vlak voor de doorzoeking de stukken zelf aan justitie te overhandigen.

Op bezit van staatsgeheime documenten staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar. Ook het publiceren van staatsgeheimen is strafbaar. Daar staat een maximale celstraf van vijftien jaar op. De in beslag genomen documenten liggen opgeslagen in een kluis. De rechter moet nu eerst beslissen of en zo ja welke van deze stukken justitie mag gebruiken in dit onderzoek.

Bekijk meer van

Praat mee

5 reacties

Sam Schoenen, 19 juni 2009, 13:02

Weinig nuances in deze kwestie. Welke journaliste bewaart er nou “staatsgeheime stukkken” thuis? Die doe je in een kluis op de redactie of deponeer je bij een advocaat! De hoofdredacteur van De Telegraaf is terecht boos, maar kon zich niet beheersen gisteravond bij Knevel&Van; den Brink. Jammer, de doorsnee kijker krijgt geen positiever beeld van de journalistiek als de hoofdredacteur van de grootste krant zich zo emotioneel, ongenuanceerd en als een opgewonden flapuit (ook over andere onderwerpen die ter tafel kwamen)presenteerde.
En de voorzitter van Hoofdredacteuren Arendo Joustra heeft het ongenuandeerd bij het binnentreden met een rechter commissaris over “een overval door de overheid”. “In een rechtsstaat moeten eerbare burgers zich veilig kunnen weten binnen de muren van hun eigen woning.” aldus Joustra geciteerd. Wel hele grote woorden! Eerst maar eens afwachten wat de rechter er van vindt als je staatsgeheimen onrechtmatig bezit?

Jos Pieters, 19 juni 2009, 18:36

Nee, we moeten als journalist het allemaal maar geloven. Vooral de blauwe ogen bedoel ik dan.
Als wie dan ook fouten maakt kan en mag hij of zij daarop aangesproken worden.
Maar als het OM, de AIVD, een minister (en zo kan ik nog wel even doorgaan)fouten maakt, zaken LAAT uitlekken dan mag daar niets mee gedaan worden?? hebben we als journalisten niet een controlerende taak naast onze dagelijkse vergaring van het nieuws?? Ik dacht het wel.
Kijk, een huiszoeking bij een journalist kan dan wel heel vervelend zijn en een grote inbreuk op de privacy geven, ik ben het wel met Sam eens om juist dat soort stukken veilig onder te brengen, desnoods op een online opslaggebied waarvan er zo velen zijn.
We hebben een taak als journalisten en die mogen we nooit verwaarlozen.

A. van Es, 19 juni 2009, 23:42

Juridisch is deze vervolging drijfzand, moeilijk te begrijpen dat de minister van BZK zulke juridisch curieuze uitlatingen doet.

I. In een van de Telegraaf-arresten (HR, 2008) heeft advocaat-generaal Wortel uitvoerig uiteen heeft gezet hoe de Nederlandse wetgeving en Europese jurisprudentie eruit ziet t.a.v. journalisten die staatsgeheimen publiceren, om tot de conclusie te komen dat het etiket “staatsgeheim” een journalist niet van publicatie hoeft te weerhouden:

“Het officiële etiket “staatsgeheim” kan niet worden geaccepteerd als een machtswoord waar elke journalist zich onmiddellijk bij neer moet leggen, maar een journalist die weet dat hij als zodanig geclassificeerde gegevens in handen krijgt zal terdege moeten bedenken of hij daar iets mee aan kan vangen.”

Vervolgens vervolgt A-G Wortel dat het “twijfelachtig” is of het Openbaar Ministerie, indertijd, de twee Telegraaf-journalisten (Joost de Haas en Bart Mos) als verdachte had mogen aanmerken. Kortom, het juridische kader omtrent het publiceren van staatsgeheimen is oneindig veel complexer en ingewikkelder dan het OM, de AIVD en -vanavond- de minister van BZK het doen voorkomen.

II. Ook in Denemarken en Frankrijk zijn journalisten verdacht van het publiceren van staatsgeheimen n.a.v. publicaties over de inval in Irak. Die zaken eindigden voortijdig (Frankrijk) of na een proces (Denemarken) vanwege strijd met Straatsburgse jurisprudentie: er bestaat immers niet zoiets als een absoluut verbod op het publiceren van staatsgeheimen en onder omstandigheden is dat volkomen aanvaardbaar.

Misschien zou de NVJ op dit punt met een duidelijker uitleg en stellingname over juridische spelregels moeten komen.

Jan Joets, 23 juni 2009, 11:28

Ja, hoor. Het is de Telegraaf weer. Die krant leek wel alsof er een ramp was gebeurd. Die koppen, die grote zwart-witte letters, die teksten. En terwijl er in het nieuws op tv met geen haan naar werd gekraaid. Deze krant gebruikt haar medium om stemmingmakerij te kweken. Ik heb meteen mijn abonnement opgezegd. Die mevrouw J. is gewoon fout. Dat weet ze zelf ook wel. Ze is strafbaar. In beslag nemen die hele handel.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.