basis naar compleet

— woensdag 10 juli 2019, 09:56 | 0 reacties, praat mee

Ollongren: ‘Voorlopig’ geen aangifte tegen Volkskrant-journalist Modderkolk

Het exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Zoetermeer | ANP

Er komt 'voorlopig' geen aangifte tegen Volkskrant-journalist Huib Modderkolk door inlichtingendienst AIVD wegens diens "voornemen tot schending en openbaarmaking van staatsgeheimen". Dat zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Van Modderkolk verschijnt binnenkort een boek, waar de AIVD in figureert. De dienst reageerde fel toen Modderkolk een conceptversie voorlegde. Laatste wijziging: 10 juli 2019, 10:01

De journalist wilde met het laten inzien van de conceptversie voorkomen dat sommige details betrokkenen in gevaar zouden brengen. Er werden op verzoek van de inlichtingendienst wijzigingen doorgevoerd, maar uiteindelijk werd gedreigd met juridische stappen als niet alle namen van medewerkers, bronnen, operatienamen en andere informatie rond bronnen werden verwijderd.

Gisteren volgde ook de aankondiging dat Modderkolk niet over het verloop van juridische stappen mocht berichten, een voor Nederlandse begrippen unieke stap.

AIVD-directeur Dick Schoof schreef Modderkolk eerder dat hij “zich gedwongen zag” aangifte tegen hem te doen. Na ophef is die aangifte voorlopig van de baan, meldt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Dat klinkt “minder gracieus dan het lijkt”, tweet Modderkolks advocaat Alberdingk Thijm. De AIVD wacht de uitspraak van het kort geding af, waarna duidelijk is of die aangifte kansrijk zal zijn.

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten vindt de timing van de juridische stappen beroerd. “Als de AIVD dan toch aangifte wil doen, is het beter en geloofwaardiger dat te doen nadat de rechter heeft beoordeeld of bepaalde informatie openbaar mag worden gemaakt”, aldus NVJ-secretaris Rosa Garcia López. Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Volkskrant Huib Modderkolk AIVD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.