Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 9 juli 2019, 14:23 | 0 reacties, praat mee

AIVD eist publicatieverbod van Volkskrant-journalist over juridische stappen tegen hem

Huib Modderkolk - © Jerry Lampen / ANP

UPDATE De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) begint een juridische procedure tegen Volkskrant-journalist Huib Modderkolk. De AIVD wil voorkomen dat informatie over een inlichtingenoperatie openbaar wordt, de dienst ziet die als staatsgeheim. Volgens Modderkolk willen ze nu ook een volledig publicatieverbod over de stappen die de dienst neemt tegen hem. Laatste wijziging: 10 juli 2019, 10:03

Dat zou staan in een brief van de inlichtingendienst aan Modderkolk, waar de Volkskrant-journalist over tweet.

Vandaag schreef de Volkskrant dat de AIVD aangifte gaat doen tegen Huib Modderkolk. De dienst wilde enkele passages laten schrappen uit Modderkolks boek ‘Het is oorlog, maar niemand die het ziet’, dat eind augustus zal verschijnen. In dat boek duikt de Volkskrant-journalist in de schaduwkant van het internet en digitale spionage.

Modderkolk heeft enkele weken geleden een conceptversie van het boek voorgelegd aan de AIVD. Op die manier wil hij voorkomen dat details betrokkenen in gevaar brengen. Op aandringen van de dienst is een aantal zinnen aangepast, maar niet alles. Twee weken geleden bleek de AIVD ook al met juridische stappen te dreigen. In een brief aan Modderkolk werd aangekondigd dat in ieder geval zou worden geëist ‘dat namen van medewerkers, bronnen, operatienamen en andere informatie die de geheimhouding van bronnen mogelijk bedreigt, worden verwijderd’.

De Volkskrant-journalist geeft aan dat hij niet doof is voor de argumenten van de AIVD over de veiligheid van personen. “Die waren er alleen in dit geval niet. De betwiste passages gaan over een operatie die al is afgerond.”

De directeur-generaal van de AIVD, Dick Schoof, erkent in de brief de belangen van openbaarheid van overheidsinformatie, vrijheid van nieuwsgaring en meningsuiting. “Deze belangen zijn echter niet absoluut en kunnen worden beperkt, onder meer in het belang van de staat”, schrijft hij. Schoof kondigde tevens aan aangifte te doen tegen Modderkolk, wegens ‘(uw voornemen tot) schending en openbaarmaking van staatsgeheime informatie’.

Het OM moet dan onderzoeken of de verslaggever strafbare feiten heeft gepleegd en een vervolgingsbeslissing nemen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.