NVJ wil aantal waarborgen rond nieuwe Mediawet

Tijdens de zogeheten deskundigenbijeenkomst Mediawet heeft de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gepleit voor de komst van een programmastatuut, dat "een zuiver selectieproces door zender- en genre-coördinatoren" moet garanderen, wanneer straks ook partijen van buiten de omroepen programma's mogen pitchen.
Bij de bijeenkomst met leden van de Eerste Kamer stond de wetswijziging van de Mediawet centraal. De NVJ heeft begrip voor de wens tot een centrale partij die aanbod stuurt en coördineert. “De veelheid aan digitale kanalen vraagt om een heldere propositie”, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning.
Een goede borging van journalistieke onafhankelijkheid van redacties én een zuiver selectieproces zijn voor de NVJ echter essentieel. De organisatie vertegenwoordigt zo’n duizend programmamakers bij de publieke omroep. Die leden hebben hun zorgen geuit over de selecterende rol die de NPO inzake het programmabeleid binnen de nieuwe Mediawet krijgt toegespeeld.
Bij die nieuwe rol hoort ook een goed onderbouwde beschrijving waar die rol begint en eindigt, aldus de NVJ. Een programmastatuut zou daarbij kunnen helpen, indien die van toepassing wordt op genre- en zendercoördinatoren die een inhoudelijke rol krijgen wat betreft selectie en programmering.
Dat statuut zou dan verder regelen hoe programmamakers in beroep kunnen gaan tegen beslissingen, ontslag- en aannameprocedures van verantwoordelijken beschrijven en de vrijwaring van politieke beïnvloeding vastleggen. Ook moet zo’n statuut duidelijk de kaders van zender- en netprofielen aangeven, aldus Bruning.
Bruning: “Om elke vorm van politieke beïnvloeding uit te sluiten en tegelijkertijd diversiteit in keuzes te waarborgen, zou het instellen van een programmaadviesraad op dit niveau waardevol kunnen zijn.” Als deze eisen in een aparte prestatieovereenkomst met de NPO worden vastgelegd, is volgens de NVJ een ‘belangrijke lacune’ gedicht. Het wetsvoorstel hoeft dan niet terug naar de Tweede Kamer.
De volledige expertbijeenkomst van twee uur, met alle bijdragen, is via YouTube terug te zien. Vermoedelijk zal de Eerste Kamer tijdens de laatste vergadering van het jaar - op 20 december - niet al over deze voorgestelde wijzigingen stemmen, verwachtte D66-senator Paul Schnabel.
Praat mee