— woensdag 9 december 2015, 12:43 | 0 reacties, praat mee

NVJ wil aantal waarborgen rond nieuwe Mediawet

Thomas Bruning tijdens de deskundigenbijeenkomst in de Eerste Kamer / YouTube

Tijdens de zogeheten deskundigenbijeenkomst Mediawet heeft de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gepleit voor de komst van een programmastatuut, dat "een zuiver selectieproces door zender- en genre-coördinatoren" moet garanderen, wanneer straks ook partijen van buiten de omroepen programma's mogen pitchen. Laatste wijziging: 10 december 2015, 15:14

Bij de bijeenkomst met leden van de Eerste Kamer stond de wetswijziging van de Mediawet centraal. De NVJ heeft begrip voor de wens tot een centrale partij die aanbod stuurt en coördineert. “De veelheid aan digitale kanalen vraagt om een heldere propositie”, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning.

Een goede borging van journalistieke onafhankelijkheid van redacties én een zuiver selectieproces zijn voor de NVJ echter essentieel. De organisatie vertegenwoordigt zo’n duizend programmamakers bij de publieke omroep. Die leden hebben hun zorgen geuit over de selecterende rol die de NPO inzake het programmabeleid binnen de nieuwe Mediawet krijgt toegespeeld.

Bij die nieuwe rol hoort ook een goed onderbouwde beschrijving waar die rol begint en eindigt, aldus de NVJ. Een programmastatuut zou daarbij kunnen helpen, indien die van toepassing wordt op genre- en zendercoördinatoren die een inhoudelijke rol krijgen wat betreft selectie en programmering.

Dat statuut zou dan verder regelen hoe programmamakers in beroep kunnen gaan tegen beslissingen, ontslag- en aannameprocedures van verantwoordelijken beschrijven en de vrijwaring van politieke beïnvloeding vastleggen. Ook moet zo’n statuut duidelijk de kaders van zender- en netprofielen aangeven, aldus Bruning.

Bruning: “Om elke vorm van politieke beïnvloeding uit te sluiten en tegelijkertijd diversiteit in keuzes te waarborgen, zou het instellen van een programmaadviesraad op dit niveau waardevol kunnen zijn.” Als deze eisen in een aparte prestatieovereenkomst met de NPO worden vastgelegd, is volgens de NVJ een ‘belangrijke lacune’ gedicht. Het wetsvoorstel hoeft dan niet terug naar de Tweede Kamer.

De volledige expertbijeenkomst van twee uur, met alle bijdragen, is via YouTube terug te zien. Vermoedelijk zal de Eerste Kamer tijdens de laatste vergadering van het jaar - op 20 december - niet al over deze voorgestelde wijzigingen stemmen, verwachtte D66-senator Paul Schnabel.

Bekijk meer van

Thomas Bruning NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.