— dinsdag 7 februari 2017, 16:58 | 1 reactie, praat mee

NVJ: Persgroep ontduikt dagblad-cao

Uitgever De Persgroep ontduikt de dagblad-cao. De redacties van De Volkskrant, Trouw en Het Parool zetten veel freelancers in voor structureel werk waarvoor vast personeel ingezet dient te worden. Ook worden die freelancers slecht betaald, ver onder de cao voor dagbladjournalisten. Dat stelt de NVJ na een aantal bezoeken op de redacties. Laatste wijziging: 8 februari 2017, 12:13

Zo blijken er bijvoorbeeld bij de Volkskrant naar schatting 80 journalisten op de redactie (omgerekend tenminste 40 fte) rond te lopen met freelance contracten, op een totaal van 180 fte. Daarbij gaat het om structureel werk, dat ver onder cao-niveau wordt beloond, aldus de beroepsorganisatie.

Bij Trouw en Het Parool is sprake van soortgelijke verhoudingen, constateert de NVJ. Zeker 20 procent van het werk op de redactie wordt door freelancers ingevuld tegen ondermaatse tarieven. Deze groep wordt bovendien volop ingezet om de avond- en weekenddiensten te draaien. Dit alles tegen dagprijzen van soms 120 tot 150 euro per dag, terwijl volwaardig journalistiek werk wordt geleverd.

Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool, herkent zich niet in de cijfers van de NVJ. ‘Wij maken van hooguit tien procent freelancers gebruik. En de dagprijzen variëren, maar zijn hoger dan 120 tot 150 euro per dag. Er worden wel in die categorie mensen betaald, maar dan gaat het om andere taken dan ‘volwaardig journalistiek werk’: agenda-gegevens invullen of de digitale post lezen en rubriceren.’

Esther Lammers, adjunct-hoofdredacteur bij Trouw: ‘Wij herkennen ons niet in de aannames. Er zijn wel periodes (bij griep-virussen, projecten, zomermaanden) dat er tijdelijk wellicht twintig procent freelance wordt ingehuurd. Maar dat lijkt ons onder de normale gang van zaken te vallen: zo’n flex schil heb je altijd nodig, hoeveel fte je ook in vaste dienst hebt. Ook in de term ‘ondermaatse tarieven’ voor journalistiek werk herkennen we ons totaal niet’.

Corine de Vries, lid van de hoofdredactie van De Volkskrant: ’ Wij hebben inderdaad 180 fte in vaste dienst. Maar de andere cijfers kloppen niet. Wij hebben 500 freelancers met wie we in meer of mindere mate af en toe samenwerken. Hoe je dat vertaalt naar 80 flexwerkers en 40 fte, begrijp ik niet. Met onze freelancers hebben wij individueel prima tariefafspraken gemaakt’.

De NVJ ziet de signalen van de werknemers echter als ontduiking van de cao en zal hierover een gesprek met de directie én hoofdredactie aanvragen.

Thomas Bruning van de NVJ: ‘Ik heb gemerkt dat de onvrede over dit beleid bij alle leden groot is. Jonge collega’s worden niet volwaardig behandeld en vanwege het ruime aanbod afgescheept met ‘schoonmakers tarieven’. Voor het grootste mediabedrijf van Nederland, dat uitstekend draait en via haar hoofdredactionele commentaren menig bedrijf de maat neemt, zijn dit echt ongekende praktijken.’

Meer bij de NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Max Sipkes, 9 februari 2017, 19:22

Ik hoop dat mijn reactie hier anoniem mag zijn hoewel dat me tegen staat. De serieuze journalistiek leunt steeds meer op freelancers. De kranten waarvoor ik werk betalen volkomen ondermaats.  Ik doe het als professionele journalist maar heb de dekking van een uitkering.  Enkele collega’s werken ook als postbode. Ik vraag me af of ik de markt niet enorm vervuil door mijn werk toch nog te vertellen.  Dat zou ik ook weer erg missen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.