Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 1 december 2023, 07:54 | 1 reactie, praat mee

NVJ waarschuwt uitgevers na staking van kranten en nieuwssites: ‘Heftigere acties als nieuw bod uitblijft’

De NVJ spreekt van "een waarschuwingsactie", die "succesvol" verliep. Ook de redacties van onder meer Het Parool, het AD, Het Eindhovens Dagblad, De Leeuwarder Courant, Trouw en Tweakers.net deden mee. - © ANP / Eva Plevier

Zo'n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten en nieuwssites, waaronder de Volkskrant, NRC, NU.nl en Het Financieele Dagblad, deden aan de actie mee. Komt er binnen een week geen duidelijkheid over een nieuw eindbod, dan volgen mogelijk "heftigere" acties. Laatste wijziging: 1 december 2023, 08:03

De NVJ spreekt van “een waarschuwingsactie”, die “succesvol” verliep. Ook de redacties van onder meer Het Parool, het AD, Het Eindhovens Dagblad, De Leeuwarder Courant, Trouw en Tweakers.net deden mee. Tussen 11.00 uur tot 12.00 uur werd niet gewerkt en werden ook de websites van de kranten niet bijgewerkt.

Werkgevers hebben nog “geen duidelijke reactie” gegeven op de actie van donderdag, zegt de NVJ-woordvoerster.

Bekijk:De werkonderbreking bij krantenredacties in beeld

Inflatie moet gecompenseerd worden
Afgevaardigden van de redacties zitten samen in een actiecomité. Binnen het comité worden alle acties besproken, met als doel een loonstijging van 15 procent te realiseren waarmee de inflatie van afgelopen jaren en van 2024 gecompenseerd worden.

Een paar weken geleden kwam het idee om een ‘koffiepauze’ in te lassen. Toen legden een paar honderd DPG-werknemers en freelancers kort het werk neer. Ook NRC steunde die actie. Dit keer legden de journalisten langer het werk neer, met als doel een nieuw en beter eindbod. “Als dat niet komt, dan moeten we verder gaan escaleren.”

Lees de reportage: ‘Wees geen krent, geef 15 procent!’, klinkt het op het Rokin

Bekijk meer van

cao Uitgeverijbedrijf

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Bert van Hijfte, 1 december 2023, 12:52

Het blijft bijzonder. Journalisten hebben nu hun eigen negentiende-eeuwse ‘sociale kwestie’. Veel journaille zit in Amsterdam, maar zwaar onderbetaald zijn ze tot paupers geworden die in Amsterdam niks kunnen huren, laat staan kopen van hun salaris.
Misschien wat vaker berichten over hun eigen lot? Of meer actie?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.