NVJ compleet lid

— donderdag 30 november 2023, 13:48 | 0 reacties, praat mee

Redacties leggen werk neer: ‘Wees geen krent, geef 15 procent!’, klinkt het op het Rokin

Redacties leggen werk neer: ‘Wees geen krent, geef 15 procent!’, klinkt het op het Rokin
Werkonderbreking bij NRC: 'In al die jaren dat ik hier werk, heb ik dit nog nooit meegemaakt' - © Eva Plevier/ANP

Net zoals de krantentitels van DPG Media legden de medewerkers van NRC op donderdagochtend tussen 11 en 12 het werk neer, uit onvrede met het eindbod in de cao-onderhandelingen met de uitgevers. 'Hoe ver op de escalatieladder zullen we gaan? Eén dag staken?' Laatste wijziging: 1 december 2023, 07:51

De stemming zit er goed in. Om iets voor elven druppelt de hele NRC-redactie het Nes in, de kleine steeg in het centrum van Amsterdam waar de hoofdingang van de krantenredactie gevestigd is. Er is gehoor gegeven aan de oproep om in ‘stakingsgeel’ te komen.

‘Ik heb niks geels, dus ik trok vanmorgen deze gele shawl van mijn vrouw uit de kledingkast’, zegt David Haakman - die binnenkort overstapt naar NU.nl.

Bekijk ook: De werkonderbreking bij krantenredacties in beeld

Binnenlandverslaggever Mark Lievisse Adriaanse heeft een geel Feyenoordshirt uit de kast getrokken.

‘In al die jaren dat ik hier werk, heb ik dit nog nooit meegemaakt’, zegt onderzoeksjournalist Merijn Rengers, één van de drijvende krachten achter het protest.

Op de stoep trekken NRC’ers driftig hun telefoon uit broek- en jaszakken om te checken of de website écht plat ligt. ‘Iemand zou dat maar vergeten zijn…’ Met tevredenheid wordt vastgesteld dat de site écht ‘op geel’ staat.

Twijfel
Voorafgaand was er nog wel discussie over de werkonderbreking. Wat nou als er juist in dit uurtje een aanslag wordt gepleegd, een prominent Nederlander gaat hemelen of er ander groot nieuws is? ‘Iemand zal dan, beroepsgetrouw, naar boven stiefelen voor een héél kort berichtje. En dat was het dan ook.’

Er is juist gekozen voor een werkonderbreking tussen elf en twaalf omdat het dan niet lijkt op een ‘verlengde lunchpauze’, legt Rengers uit.

Iedereen laat zich zien, van nieuwsdienstredacteuren tot chefs, fotografen en samenstellers. De enige die nog zichtbaar over de etages stiefelt, is een facilitair medewerker. Ze eet een oliebol en zwaait naar de menigte op straat.


Foto: Eva Plevier/ANP

‘We kunnen ook de kroeg ingaan’
‘Voorwaarts, mars!’, klinkt het. En zo cirkelen de medewerkers een aantal rondjes rondom het pand. ‘We kunnen ook gewoon de kroeg ingaan!’ Maar de stamkroeg blijkt gesloten. Een aantal toeristen kijkt verbaasd op.

‘Zij zitten er wel warmpjes bij’, pochen NRC’ers over hun ‘buren’ Adyen, een bedrijf dat financiële transacties verwerkt. De medewerkers kijken met een holle blik naar buiten.

‘Ik heb een gele vape meegenomen’, zegt ‘memeredacteur’ Süeda Isik. ‘Zó bereik je gen Z!’ En later zegt ze tegen de verslaggever: ‘Eat the rich!, schrijf dat maar op’.

Op het Rokin toetert een gele vrachtwagen naar de massa, die juicht. ‘Inflatie!’, schreeuwt iemand, ‘correctie!’, scandeert de menigte. ‘Geef ons loon terug!’, roept een ander.

Aan de overkant van de straat hangt een groep mensen uit het raam van een kantoorgebouw. ‘Dit voelt toch een beetje als de “geen woning, geen kroning”-demonstratie’, gniffelt iemand.

NRC maakte in totaal 29 miljoen euro over naar Mediahuis

‘NRC keerde vorig jaar 14 miljoen euro dividend uit, heeft 15 miljoen aan reserves afgeroond en maakte in totaal 29 miljoen euro over naar Mediahuis’, zegt onderzoeksjournalist Rengers.

‘Dat geld had naar ons moeten gaan. Maar de uitgever investeert het allemaal in nieuwe aankopen.’

Op de vijfde verdieping van het NRC-pand zijn inmiddels enkele van die startups gevestigd. ‘Economisch gezien klopt het dat je winst investeert in nieuwe projecten. Maar wij gaan er geen stuiver op vooruit.’

En zo stiefelen de medewerkers rond. ‘Eén uur is nog eigenlijk best wel lang, hè’, merkt Miriam van ’t Hek, coördinator social media, op.


Foto: Eva Plevier/ANP

‘Is er eigenlijk een kreet?’, vraagt iemand. ‘Wees geen krent, geef 15 procent!’, schreeuwt middentafelredacteur Cas Reijnders. ‘Ik ben goed in rijmpjes verzinnen’, lacht hij.

Verschillende NRC’ers merken op dat de prijs van een abonnement op de krant onlangs met tien procent verhoogd is. ‘Eigenlijk is het een soort graaiflatie, dus.’

Een freelancer komt met rood hoofd aangefietst. ‘Je bent te laat!’, schreeuwt iemand. ‘Helemaal niet, want ik ben vrij vandaag. Ik ben hier voor jullie… en mijzelf natuurlijk.’

Weg met de Belgen!

‘I N F L A T IE! C O R R E C T I E!’ - het geschreeuw wordt steeds luider. Na vier rondjes om het pand te hebben gelopen houdt de menigte halt op het terras van De Brakke Grond. Mensen kijken elkaar twijfelend aan: wat nu? ‘Goede vraag…’

Er worden foto’s genomen. ‘Weg met de Belgen!’, schreeuwt iemand. Gebalde vuisten gaan de lucht in. ‘Als we willen, gaan we naar de Dam!’ Luid geschreeuw.

De werkonderbreking doet inmiddels een beetje denken aan de sfeer van een informele borrel. Collega’s die elkaar niet elke dag zien of spreken klitten samen. ‘Hoe gaat het nou echt met je? We gaan het niét over werk hebben.’

‘Kou lijden hoort erbij’, schreeuwt een man. De vraag is nu of de uitgevers gevoelig zijn voor deze werkonderbreking.

‘Als er geen gehoor wordt gegeven aan onze eisen, dan volgt er op 12 december nóg een actie. Met anderen’, zegt Paul Steenhuis - waarschijnlijk verwijzend naar de collega’s bij DPG Media die vandaag ook het werk neerleggen.

‘Wat lopen er veel fotografen rond’, merkt iemand op. ‘We lijken wel BN’ers. De vraag is wie er morgen onbedoeld op de voorpagina van een krant belandt.’

Om stipt 12 uur juicht de menigte én druppelen de meesten weer gedwee naar binnen. ‘We gaan nog even héél uitgebreid lunchen als onderdeel van de werkonderbreking’, knipoogt iemand.

‘En als de werkgevers hun poot stijf houden was dit zéker niet de laatste actie.’

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.