— vrijdag 8 november 2019, 07:54 | 1 reactie, praat mee

NVJ pleit in Eerste Kamer voor ingrijpende wijziging of schrappen uitreiswet

Idlib: een lid van de burgerbescherming kijkt naar een brandende winkel, na een bombardement door het Syrische leger - © Abdullah Hammam | AFP

Uit een enquête die de NVJ vorige week hield over het wetsvoorstel strafbaarstelling verblijf terroristische gebieden blijkt een duidelijk antwoord van de meer dan 700 respondenten: "Een wet waarin voorafgaand toestemming moet worden gevraagd om ons werk te mogen doen, is een grove inbreuk op de vrijheid van meningsuiting". De beroepsvereniging pleit er voor het wetsvoorstel terug te sturen naar de Tweede Kamer.

De uitslag van de enquête heeft de NVJ gesterkt in een uiterst kritische bijdrage [pdf] aan de Eerste Kamer. “Elke vorm van verplichte toestemming vooraf voor de journalistieke beroepsgroep, impliceert onvermijdelijk dat ook een voorafgaande weigering om af te reizen, onder dwang van een gevangenisstraf mogelijk is. Dat is niet meer of minder dan censuur, de meest ingrijpende schending van het uitgangspunt van vrije nieuwsgaring”, zo schrijft de NVJ.

Mocht er in de Eerste Kamer geen meerderheid komen voor het afwijzen van de wet dan geeft ruim 80 procent van de respondenten de voorkeur aan het zogenoemde Deense model of een vergelijkbare uitzonderingsbepaling, die in de Engelse en Australische wet gemaakt wordt voor journalisten. Daarvoor is wel een zogenoemde “novelle”, een aanpassing in de wet noodzakelijk, waardoor journalisten uitdrukkelijk uitgezonderd worden van toepassing van deze wet. 

Op 12 november vindt een deskundigenbijeenkomst plaats waar Thomas Bruning, namens de NVJ, en de journalisten Ana van Es en Arendo Joustra hun bezwaren op het wetsvoorstel van minister Ferdinand Grapperhaus kenbaar maken. Meer bij de NVJ

Lees ook:
Hans Jaap Melissen over nieuwe wet: ‘Sluit mij dan maar op!’ (1 oktober 2019)
Eerste Kamer wil deskundigenbijeenkomst over uitreisverbod (25 september 2019)
Uitreiswet: tientallen steunbetuigingen voor open brief aan Eerste Kamer (19 september 2019)
Zonder toestemming afreizen naar terreurgebied wordt strafbaar, ook voor journalisten (11 september 2019)

Praat mee

1 reactie

ton smit, 11 november 2019, 16:32

Om de “White Helmets” in het door Jihadisten gegijzelde Idlib simpelweg aan te duiden als “burgerbescherming”, dat is misschien niet de meest geschikte formulering.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.