NVJ wil dat journalisten simpel naar terroristen-gebieden mogen reizen

Minister Grapperhaus (Justitie) verdedigt vandaag in de Tweede Kamer het wetsvoorstel om het verblijf in terroristisch gebied strafbaar te maken. De NVJ wil dat het voor journalisten voldoende is om hun perskaart te laten zien. Daar wil de minister (nog) niet in mee gaan. Liever ziet de NVJ overigens dat de wet er helemaal niet komt.
Het wetsvoorstel behelst dat er een lijst komt met voor Nederlanders verboden gebieden. Dat zijn gebieden zoals voorheen Syrië waar terroristen actief zijn. Nederlanders mogen er alleen naar toe als ze vooraf toestemming hebben gekregen. Doel is te voorkomen dat Nederlanders terroristen bedoeld of onbedoeld helpen.
Daarvoor wil Grapperhaus een website inrichten waar je digitaal toestemming kunt vragen. Journalisten hoeven niet precies te vertellen waarom ze naar dergelijke gebieden willen gaan. Verder kunnen werkgevers voor maximaal een jaar voor een groep medewerkers tegelijk een aanvraag indienen. Op die manier wil Grapperhaus het voor journalisten werkbaar houden.
Grapperhaus aan de Kamer: ‘Met het geven van toestemming voor een ruime periode wordt voorkomen dat de overheid zich op enigerlei wijze met voorgenomen reizen of concrete activiteiten van hulpverleners en journalisten in de aangewezen gebieden zou kunnen bemoeien, hetgeen ook geenszins met de strafbaarstelling wordt beoogd’.
De NVJ vindt dat nog te omslachtig en bepleit een oplossing die ook in Denemarken goed werkt. Daar checkt de overheid alleen of de perskaart van de journalist geldig is en verleent vervolgens toestemming om af te reizen. Grapperhaus heeft daar afwijzend op gereageerd. De NVJ heeft haar hoop nu op de Tweede Kamer gevestigd.
Overigens heeft de Raad van State negatief geadviseerd over het wetsvoorstel. Het voegt weinig toe aan de bestaande wetgeving en het wordt een hele toer om te bewijzen dat iemand daadwerkelijk in een terroristisch gebied is geweest, aldus de Raad.
De NVJ voegt daar aan toe er principieel tegen te zijn dat de overheid een register aanlegt waarin activiteiten van journalisten worden bijgehouden.
Naar het er nu naar uitziet zou de lijst met landen of gebieden waar niet naar gereisd mag worden erg kort worden. Irak en Syrië zijn steeds als voorbeelden genoemd maar inmiddels officieel terroristenvrij.
Praat mee